1 op 8 Nederlanders zou in voormalig winkelpand willen wonen

Foto Agaath Wikimedia

Het bureau USP heeft 600 Nederlanders gevraagd hoe zij tegenover het wonen in een leegstaand winkelpand staan. In 2016 werden slechts 900 winkelpanden getransformeerd tot woning. Leegstaande winkelpanden hebben een negatieve invloed op winkelstraten en de overige winkels daarin. USP wil met het onderzoek achterhalen welke obstakels er zijn bij de transformatie van winkels, en voor welke doelgroep dit het meest interessant is.

Jonge stellen

Eén op de acht ondervraagden gaf aan geïnteresseerd te zijn in het wonen in een voormalige winkel. Bij de respondenten onder 35 was dit zelfs de helft, meestal betrof het hierbij stellen. Daarmee lijkt het concept met name geschikt voor jonge stellen die graag op centrale, levendige locaties wonen. Als voornaamste redenen voor interesse gaven de respondenten de nabijheid van winkels, levendigheid en het unieke karakter van de woonruimte aan. Degenen die aangaven geen interesse te hebben noemen de drukte, gebrek aan parkeerruimte en de opgave om een winkelpand om te bouwen tot woonruimte als voornaamste redenen.

De Ridder: “Gemeenten moet dit proces stimuleren”

Volgens Wiebe de Ridder, managing consultant Wonen en Vastgoed bij USP, zijn transformaties van winkelpanden voor beleggers minder interessant vanwege de kleinschaligheid ten opzichte van bijvoorbeeld kantoorpanden. Bovendien moeten winkelpanden eerst worden afgewaardeerd en dient het bestemmingsplan te worden aangepast. Volgens de Ridder zullen dit soort transformaties pas toenemen als gemeenten actief werken aan het verlichten van de regeldruk en oplossingen stimuleren door middel van samenwerking en creativiteit.

DELEN