110 Xenos-filialen worden omgebouwd tot Casa-winkels

Foto Donald Trung Wikimedia

Winkelketen Xenos, eigendom van Blokker Holding, is verkocht aan de familie Blokker. Daarmee komt de keten onder direct bewind te staan van de familie, in plaats van via de eigen houdstermaatschappij. Ook zullen 110 van de huidige 170 Xenos-filialen in Nederland omgebouwd worden tot Casa-winkels. Casa is een vergelijkbare huishoud- en interieurwinkelketen die eveneens in het bezit is van de familie blokker. Casa heeft 500 winkels in 10 landen, maar was tot nu toe niet in Nederland actief. De overige 60 Xenos-winkels blijven gewoon bestaan.

Maas: “Goede uitkomst voor alle belanghebbenden”

Sandra Maas, woordvoerder van Blokker Holding, stelt zeer tevreden te zijn met de overname. Blokker Holding is al enige tijd bezig met een grote reorganisatie. Het doel is om uiteindelijk met alleen de Blokker-winkels door te gaan. De ketens Leen Bakker, Intertoys en Tuincentrum Overvecht werden reeds verkocht, verder wil de houdstermaatschappij nog Maxi Toys en Big Bazar van de hand doen. Ook werden 100 winkels van de formule Marskramer gesloten. Bij Xenos werken ongeveer 3.000 mensen, hiervan zullen 1.900 kunnen blijven werken in de nieuwe Casa-winkels. Ook zullen er rond de 850 medewerkers blijven werken in de nog overgebleven Xenos-filialen. Wegens het sluiten van het Xenos-hoofdkantoor en distributiecentrum in Waalwijk komen hier 180 banen te vervallen.

Casa en Xenos

Xenos werd in 1973 opgericht door de SHV-groep en onderscheidde zich destijds met exotische producten uit het Verre Oosten. Xenos kwam in 1989 in handen van Blokker Holding. Inmiddels zijn de exotische producten van de keten breder verkrijgbaar, waardoor de relevantie van de formule is afgenomen. Casa werd opgericht door Albert Blokker, de jongere broer van Blokker-oprichter Jaap. Casa richt zich eveneens op interieur- en huishoudelijke producten, maar heeft een strakkere en meer industriële stijl. De eerste 50 Casa-winkels gaan nog dit jaar open, de overige 60 volgen in de eerste helft van 2019.