2018 recordjaar voor verkoop huurwoningen

Foto Pixabay

In 2018 zijn ongeveer 46.000 huurwoningen verkocht, met een waarde van 8,5 miljard euro. Dat is ruim 60 procent meer dan een jaar eerder het geval was. Hiermee zet de stijging in de verkoop van huurwoningen door, die sinds 2014 is ingezet. Volgens Capital Value, dat onderzoek deed en bovenstaande resultaten publiceerde, is 2018 voor de woningbeleggingsmarkt nu al in vele opzichten een recordjaar. Zo is de belangstelling van beleggers uit binnen- en buitenland ongekend groot.

Snijders: “Investeerders zijn zeer tevreden over het stabiele rendement”

Huurwoningen zijn anno 2018 een van de grootste categorieën op de vastgoedbeleggingsmarkt. De waarde van de verkochte huurwoningen steeg van 3 miljard euro in 2014 naar 8,5 miljard euro in 2018. Alleen al ten opzichte van 2017 was er sprake van een stijging met 63 procent. Mede door de woningschaarste in Nederland zijn huurwoningen gewild gewild onder beleggers. Huurprijzen zijn momenteel relatief hoog, wat investeren in de huursector interessant maakt. “Investeerders zijn zeer tevreden over het stabiele rendement op Nederlandse woningen, mede door de grote vraag”, laat Marijn Snijders, directeur van Capital Value, aan het AD weten. Capital Value verwacht dat internationale beleggers de komende drie jaren nog eens meer dan 12 miljard euro in huurwoningen investeren. De verkoop van huurwoningen maakt volgens Snijders kapitaal vrij voor nieuwbouw. “En dat is wat we nodig hebben om de problemen op de woningmarkt te lijf te gaan.”

Niet genoeg

Investeerders staken meer dan 40 procent van het woningbeleggingsvolume in nieuwbouwwoningen. De 19.000 nieuwe woningen die met deze 3,5 miljard euro aan de huursector werden toegevoegd, zijn volgens Capital Value niet voldoende om het tekort op te lossen. Dit blijkt ook uit het achterblijven van het aantal afgegeven bouwvergunning. In de Nationale Woonagenda is de doelstelling vastgelegd op 75.000 bouwvergunningen in 2018. In de eerste drie kwartalen van het jaar blijft dit aantal echter steken op 49.000 en naar verwachting worden er over het hele jaar slechts 65.000 bouwvergunningen afgegeven.

DELEN