Aandeel horeca in binnensteden fors gestegen

Foto Pixabay

Het aandeel horeca in Nederlandse binnensteden is in tien jaar tijd met 36 procent toegenomen. Bijna een kwart van de winkels is inmiddels een zogenaamde Food & Beverage-locatie (F&B). Hoewel de toename van F&B in Amsterdam het laagst is, is dit marktsegment groter dan het totale aantal F&B-winkels in Den Haag, Rotterdam en Utrecht bij elkaar.

Meer F&B

Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W) deed onderzoek naar de ontwikkeling van F&B-locaties. Het stelde de grootste stijging vast in stadsdeelcentra en op grootschalige retaillocaties. Daar nam het aandeel F&B toe met 83 en 93 procent. Ook bijvoorbeeld OV-knooppunten en zakencentra lieten een groei zien van 55 procent. Landelijk kwam de stijging uit op 26 procent. In de grote winkelstraten lag de groei met 36 procent nog iets hoger. Daar is inmiddels 23 procent van de winkels F&B. Amsterdam telt de meeste F&B-concepten, maar kende juist een laag groeipercentage door verzadiging van de markt en aangescherpte regelgeving. Andere grote winkelsteden als Rotterdam (70 procent), Eindhoven (57 procent), Den Haag (48 procent) en Utrecht (42 procent) zagen juist de hoogste groeipercentages.

Boesveldt: “F&B onmisbaar in winkelstraten”

“F&B is onmisbaar geworden in de Nederlandse winkelstraten”, stelt Arjen Boesveldt van C&W. “Maar liefst 1 op de 4 winkels zijn F&B-winkels en hierin zijn niet eens de winkels meegenomen die binnen hun eigen aanbod ook een F&B-plek aanbieden.” Daarbij ontbreekt het in de F&B-markt nog aan filialisering, maar C&W voorspelt dat dit de komende jaren een hoge vlucht gaat nemen. “Wij verwachten dat vooral private equity partijen de komende tijd serieus en fors gaan investeren in dit segment”, aldus Jeroen Lokerse, CEO van C&W Nederland. “Zij zijn op zoek naar innovatieve concepten die ze snel en grootschalig kunnen uitrollen in Nederland.” Daaraan is volgens C&W in de dynamische en snel innoverende F&B-markt geen gebrek.