Airbnb in verzet tegen meldplicht Amsterdam

Public Domain by Open Grid Scheduler_Flickr
Foto Open Grid Scheduler_Flickr

Op de website van Airbnb staat een oproep naar verhuurders om in actie te komen tegen de ‘onnodig belastende’ meldplicht die in Amsterdam geldt. Eind februari gaf de Tweede Kamer toestemming voor het plan van wethouder Laurens Ivens dat iedereen die zijn of haar woning wil verhuren via Airbnb zich verplicht moet melden bij de gemeente. Airbnb vraagt haar verhuurders nu om de gemeente te mailen met bezwaren tegen de nieuwe wetgeving.

Ivens: “maffe oproep”

Het verzet van Airbnb komt als een verrassing bij de Amsterdamse wethouder van Wonen Laurens Ivens. Eind vorig jaar sloten de gemeente en Airbnb nog een overeenkomst om illegale verhuur tegen te gaan. Zo mogen Amsterdammers hun woning niet meer dan 60 dagen per jaar te huur aanbieden op Airbnb of vergelijkbare verhuurwebsites. Ivens noemt de oproep van Airbnb ‘maf’, omdat de meldplicht in zijn ogen juist voorkomt dat verhuurders na 60 dagen Airbnb overstappen naar andere concurrerende verhuurwebsites. Volgens de nieuwe wet lopen mensen die zich niet melden het risico op een boete van €20.500.

Airbnb mobiliseert vaker verhuurders

Airbnb komt in verzet tegen de meldplicht omdat deze volgens de verhuurwebsite inbreuk maakt op de privacy van de verhuurders. Daarnaast zou de wetgeving onnodig belastend zijn en het moeilijker maken voor verhuurders om zich aan de regels te houden. Airbnb heeft vaker groepen verhuurders in actie gebracht in zogenaamde ‘Homesharing Clubs’, die zich verzetten tegen strengere regelgeving. Ivens vindt het ieders goed recht om bezwaar te hebben, en begrijpt het verschil in belangen tussen Airbnb (zo min mogelijk regels) en de gemeente (regulering). Daarom zal de gemeente Airbnb hier verder niet op gaan aanspreken.

DELEN