Amsterdam aantrekkelijker voor beginnende docenten in woningnood

Amsterdamse docente

Background image created by Freepik

De gemeente Amsterdam biedt 100 studenten- en jongerenwoningen aan, hiermee krijgen jonge docenten en laatstejaars pabo-studenten voorrang op de Amsterdamse huurmarkt. Met deze regeling wil de gemeente het almaar oplopende lerarentekort in de stad tegengaan.

”Ben je laatstejaars pabo-student, zit je in het laatste jaar van je lerarenopleiding of ben je net begonnen voor de klas in Amsterdam? Ben je tussen de 18 en 27 jaar oud en nog op zoek naar een woning? Dan hebben wij goed nieuws voor je!” meldt de gemeente op haar website.

Pilotproject gemeente

De voorrangsregeling voor docenten maakt deel uit van een pilotproject. Het doel van het project is om wonen in Amsterdam betaalbaarder te maken en zodoende vele jonge docenten aan te trekken er te komen werken. Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) stelt: “Met deze maatregelen willen we het voor leraren aantrekkelijker maken om in Amsterdam les te geven.” D66, PvdA en GroenLinks toonden eerder ook al hun steun voor het woningproject. “We zien dat starters uit de sociale en maatschappelijke beroepen een te kleine portemonnee hebben om in de stad te wonen,” aldus wethouder Laurens Ivens (Wonen). Uiteindelijk zal de pilot mogelijk ook voor starters die werkzaam zijn in andere branches, zoals de zorg, jeugd of bij de politie, kunnen worden ingevoerd. Voor werknemers in deze sectoren blijkt het in de praktijk ook erg lastig om in de stad een geschikte huurwoning te vinden.

Woningen met gedeelde voorzieningen

Alleen beginnende docenten tussen de 18 en 27 jaar komen in aanmerking voor een jongerenwoning. De woningen zijn gevestigd in één van de complexen voor jongeren en statushouders in de stad, bijvoorbeeld Riekerhaven. De woningen betreffen zelfstandige nieuwbouwcomplexen en zijn tussen de 21 en 32 m2 ruim. De complexen bestaan uit gedeelde woonruimtes, zoals gezamenlijke woonkamers, wasruimtes etc., ter bevordering van een community gevoel onder bewoners. De complexen worden momenteel al bewoond door starters en studenten.

Maximaal €400 per maand huur

Inmiddels zijn de eerste tien woningen vergeven, aan docenten. Vanaf het derde kwartaal van 2018 zullen de overige 90 woningen beschikbaar komen. De huur zal vermoedelijk maximaal rond de €400 per maand kosten, hierbij kan er aanspraak worden gemaakt op huurtoeslag.

Interesse?

Heb je interesse in een jongerenwoning? Kijk dan op de website van Gemeente Amsterdam voor het online aanmeldformulier.