Amsterdam krijgt nieuwe hoogbouw aan het IJ

CC by Vince de Vries_Wikipedia
Foto Vince de Vries Wikimedia

Er zijn de komende jaren meer woningen nodig, zeker in Amsterdam. Daarom heeft het college van bestuur van Amsterdam de ambitie uitgesproken om voor 2025 vijftigduizend extra woningen bij te bouwen. Een nieuw project dat hier aan bij moet gaan dragen is de ontwikkeling van de Sluisbuurt, een nu nog braakliggend terrein op het Zeeburgereiland.

Skyline van Amsterdam

De Sluisbuurt ligt op een hoek van het Zeeburgereiland, tussen de Piet Heintunnel en de Oranjesluizen. Het Zeeburgereiland is een van de laatste grote woningbouwlocaties die zowel aan het IJ als dichtbij het centrum ligt. Mede hierdoor wordt er gekozen om een schaalsprong te maken door hoger in de lucht te gaan bouwen. De nieuw te bouwen Sluisbuurt moet gaan bestaan uit woontorens van verschillende grootte, waarbij de hoogste 143 meter hoog moet gaan worden. Hiermee zou het de hoogste toren van Amsterdam worden, als de antenne bovenop de Rembrandttoren niet wordt meegeteld. In de toekomst wil Amsterdam zich nog meer op hoogbouw gaan richten, om zo het overgebleven groen te ontzien.

Wethouder van der Burg wil bijzondere architectuur

De woontorens moeten plaats gaan bieden aan 5500 nieuwe woningen, waarvan dertig procent uit sociale huur moet gaan bestaan. Ondanks de grootte moeten de torens als het aan wethouder Eric van der Burg ligt niet té opvallend worden, althans niet vanwege hun omvang. Er wordt gestreefd naar slanke torens met terugspringende gevels, met een speels en divers ontwerp. Zo wordt een massieve muur van torens vermeden. Alleen de hoogste torens zullen vanaf de Amsterdamse grachten sporadisch zichtbaar zijn. Tot slot wordt er dit voorjaar een beslissing genomen over een nieuwe fietsbrug parallel aan de Piet Heintunnel die het Zeeburgereiland met het Oostelijk havengebied verbindt. Deze brug is essentieel voor de plannen om de grote hoeveelheid woningen mogelijk te maken.