Amsterdamse afdeling van NVM wil zich afsplitsen

Foto Pixabay

De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), de grootste regionale afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), wil zich afsplitsen. Hieraan zou een gebrek aan visie bij NVM ten grondslag liggen. De mogelijke afsplitsing staat op de agenda voor de ledenvergadering van MVA in mei. Tot MVA behoren rond de 500 makelaars in de regio Groot-Amsterdam.

Heinen: “Gebrek aan visie is schrijnend”

MVA-voorzitter Sven Heinen vindt dat de NVM als belangenvereniging van makelaars te weinig visie toont in de huidige onrustige woningmarkt. De branchevereniging zou meer voor haar leden moeten doen. “Makelaars kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het ingewikkelde proces dat die woningmarkt doormaakt. Het vak van makelaar verandert en als belangenvereniging van makelaars zul je in die veranderingen de lead moeten nemen”, aldus Heinen. De uitgesproken MVA-voorzitter uitte in september vorig jaar al openlijk kritiek op de NVM, toen het geen informatie wilde delen met haar leden over een mogelijke Amerikaanse overname van Funda.

Veel makelaarskantoren in de problemen

In 2009 probeerde de voorganger van Heinen al eens een afsplitsing te bewerkstelligen, toen werden net niet genoeg stemmen behaald. Heinen denkt dat dit deze keer anders zal zijn, nu het onderwerp de afgelopen maanden weer zeer actueel is geworden. Veel makelaarskantoren in Amsterdam komen volgens hem in problemen door het beperkte aanbod. De MVA probeert met nieuwe producten en gedegen educatie de consument te overtuigen van de toegevoegde waarde van de makelaars. Zo wordt onder meer hun kennis op het gebied van erfpacht, nieuwbouw en expat-huisvesting benadrukt. Deze ondersteuning komt volgens de MVA-voorzitter te weinig vanuit de NVM zelf. De NVM stelt in een reactie dat het de wens tot afsplitsing voor kennisgeving heeft aangenomen.

DELEN