Autonomie taxateurs brokkelt af

Foto Pixabay

Banken, kopers en adviseurs voeren druk uit op taxateurs om de waarde van woningen zo hoog mogelijk in te schatten. De huidige krapte op de woningmarkt brengt het onafhankelijke perspectief van taxateurs in het geding, omdat de betrokken partijen een zo hoog mogelijke woningwaarde willen zien. Wie niet meewil in deze ontwikkeling, ziet hier de financiële gevolgen van terug.

Onafhankelijkheid in gevaar

De verslechterende onafhankelijkheidspositie van taxateurs blijkt uit onderzoek van Trouw, dat de bevindingen bevestigd zag door brancheverenigingen VBO Makelaar, NVM en taxateurs zelf. Volgens het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) steeg in de afgelopen twee jaar het aantal rapporten waarin sprake was van overschatting met 20 tot 25 procent. Dit zag het instituut met name terug in de vier grote steden. De taxaties die ondanks een te hoge inschatting toch doorgang vinden, stuwen de huizenprijzen, onder meer doordat deze op hun beurt van invloed zijn op de vraagprijs van vergelijkbare woningen. De NWWI kan echter niet bevestigen dat de stijging van het aantal foutieve rapporten te wijten is aan de beïnvloeding van taxateurs.

Van der Ploeg: “Van het systeem gaat een perverse prikkel uit”

De directeur van VBO Makelaar, Hans van der Ploeg, wijst op de invloed van het systeem, waarin hypotheekverstrekker, hypotheekadviseur en koper voordeel trekken uit een zo hoog mogelijke woningwaarde. Zo hoeft elk zo min mogelijk eigen geld in te steken. “Daar gaat een perverse prikkel van uit”, stelt hij. Te kritische taxateurs voelen dit in hun portemonnee. “Nota’s worden niet betaald, opdrachtgevers trekken zich terug en taxateurs worden geschrapt van de voorkeurslijstjes.” Juist die voorkeurslijstjes zouden volgens banken dienen om de kwaliteit van de taxaties te waarborgen. Concurrenten die wel bereid zijn de woningwaarde hoger in te schatten, drijven de prijzen op de toch al oververhitte woningmarkt hoger op.