Bijna helft huiseigenaren wacht met verduurzamen

Foto Pixabay

43 procent van de Nederlandse huiseigenaren is niet van plan de woning binnen nu en vijf jaar te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Voornaamste beweegredenen zijn onzekerheid over de financiële regelingen vanuit de overheid en de verwachting dat verduurzamen in de toekomst goedkoper wordt. Mogelijk maken huiseigenaren onnodige kosten doordat zij de verduurzaming uitstellen.

Overheidsregelingen

Meer dan vier op de tien Nederlandse huiseigenaren verwacht niet de eigen woning binnen vijf jaar te verduurzamen. Meer dan de helft van de huiseigenaren is bovendien van mening dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het streven energiezuiniger te wonen. Doordat zij niet weten welke financiële regelingen zij van de overheid kunnen verwachten, wacht 43 procent met verduurzamen. Ook de aanname dat energiezuinige maatregelen in de toekomst goedkoper worden, leidt bij huiseigenaren tot terughoudendheid. Bovendien verwacht ruim een derde dat een investering in duurzaamheid op dit moment geen waardevermeerdering van de woning tot gevolg heeft.

Vliegenthart: “Huiseigenaren zo snel mogelijk duidelijkheid bieden”

“Het Nibud vindt het jammer dat eigenaren door onzekerheid over overheidsbeleid worden gehinderd in het nemen van stappen om verduurzaming te realiseren”, laat Nibud-directeur Arjan Vliegenthart weten. “Het is van belang om huiseigenaren zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden.” Het Nibud waarschuwt juist voor het risico dat het huis minder waard wordt door het uitblijven van de verduurzaming. Daarnaast wijst het op de energierekening, die mogelijk onnodig hoog is. Het onafhankelijke instituut constateert dat huishoudens met lagere inkomens vaker in een huis met energielabel D, E, F, of G wonen. Hoewel deze huishoudens relatief veel voordeel kunnen halen uit lagere energiekosten, ontbreekt het deze groep aan financiële middelen. Hun woningen vragen immers ook om grotere investeringen.

DELEN