Binnenstad Rotterdam levert beste economische prestaties

Foto Pixabay

De binnenstad van Rotterdam staat er in economisch opzicht het beste voor. Dat blijkt uit het rapport Wonen en werken in Nederlandse binnensteden van Bureau Louter. In het rapport worden 81 Nederlandse binnensteden met elkaar vergeleken, gebaseerd op cijfers tot begin 2016. Na Rotterdam volgen Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch en Den Haag. Woerden, Schiedam en Geleen scoren het slechtst op economische betekenis.

Rotterdam, Amsterdam en Utrecht in top drie

De ranglijst is gebaseerd op de woonaantrekkelijkheid en economische betekenis. Dit laatste behelst de bestuursfunctie, kantoorfunctie, belevenisfunctie en winkelfunctie. Opvallend is dat Rotterdam in vier van de vijf gemeten economische sectoren de top drie haalt, maar wat betreft winkelfunctie niet eens in de top tien staat. Van de vier grootste steden van Nederland hoort alleen de binnenstad van Amsterdam met een zesde plek bij de tien beste op dit gebied. Rotterdam krijgt een 8,9 als algemeen cijfer. Amsterdam en Utrecht komen respectievelijk tot een 8,6 en 8,5. Dat de recentste cijfers uit begin 2016 stamden, dient als kanttekening bij het onderzoek te worden geplaatst.

Louter: “Dit onderzoek voorziet in een lacune”

Wat als binnenstad geldt, is voor elke stad op gelijke wijze vastgesteld. Dit is onderdeel van de meerwaarde van het rapport, aldus oprichter van Bureau Louter Peter Louter. “Er is momenteel veel belangstelling voor binnensteden, maar een breed beeld over hun economisch functioneren ontbreekt.” Het schort met name aan “een landsdekkende analyse van de verschillende economische functies van de binnenstad”. In opdracht van Elsevier Weekblad en Fontys Hogeschool zocht Bureau Louter dit uit. “Dit onderzoek voorziet in deze lacune en levert analyses van de woonaantrekkelijkheid en het economisch functioneren van 81 zorgvuldig geselecteerde en afgebakende binnensteden in Nederland.” Het vorige onderzoek stamt uit 2009. Toen stond Rotterdam ook al bovenaan.

DELEN