Binnenvaart Centre of Excellence in Zwijndrecht geopend

Binnenvaart
Foto Pixabay

Op 7 mei is het Binnenvaart Centre of Excellence officieel geopend. Dit gebeurde op het Innovation Park aan Lindtsedijk 14b in Zwijndrecht. Burgemeester Schrijer en wethouder Kreukniet woonden de opening bij en overhandigden de sleutel aan enkele vooraanstaande binnenvaartondernemers.

Projecten, workshops en innovatie-activiteiten

Binnen het Binnenvaart Centre of Excellence staan inhoud en kennis centraal. Hier vinden verschillende projecten, workshops en innovatie-activiteiten plaats, die voor alle ondernemers in de binnenvaart zijn bedoeld. De focus ligt op diverse thema’s, waaronder duurzaamheid, automatisering en scholing. Daarnaast dient het centrum als ontmoetingsplaats. Binnenvaartondernemers kunnen hier hun ervaring en kennis delen. Concrete projecten worden uitgevoerd door teams van ondernemers, die nauw samenwerken met kennisinstellingen, innovatiecentra en branchestructuren. Op deze manier verkleint het Binnenvaart Centre of Excellence de afstand naar kennisinstellingen en overheden.

Eerste projecten binnen

Inmiddels zijn de eerste projecten aangemeld. Ondernemingen Cofano, STC, Deen Shipping en Universe Shipping presenteerden tijdens de openingsbijeenkomst hun zienswijze over binnenvaart kwesties. Op dit moment houden ondernemers zich onder meer bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën voor de regio Drechtsteden en de provincie Zuid-Holland.

Deen en Maelissa: ‘’Op informele wijze kennis uitwisselen over alledaagse zaken’’

Gerard Deen van Deen Shipping en Ben Maelissa van Danser Group zijn blij met het nieuwe centrum. Zij zijn van mening dat het in een duidelijke behoefte voorziet: “Wij willen als ondernemers op informele wijze kennis uitwisselen over zaken die ons in de dagelijkse praktijk bezighouden.” Hierbij kan worden gedacht aan de beslissing welke brandstof gebruikt wordt of over de automatisering van schip en ladingdata. “Dat dit in onze eigen binnenvaartregio plaatsvindt is een belangrijke plus, want hier gebeurt het,” aldus Deen en Maelissa.