Bioscoop Zwolle maakt plaats voor huurappartementen

CC by Onderwijsgek Wikipedia
Foto Onderwijsgek Wikimedia

Pathé bioscoop De Kroon aan het Gasthuisplein in Zwolle gaat verhuizen. Het oude gebouw krijgt geen nieuwe invulling, maar zal plaats maken voor 39 nieuwe huurappartementen.

 Nieuwe invulling niet haalbaar

1280px-zwolle_bioscoop_de_kroonToen bekend werd dat bioscoop De Kroon zou gaan verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Pannekoekendijk, werd een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een nieuwe invulling van het pand. Uit dit onderzoek bleek dat er door de indeling als bioscoop niet veel alternatieven waren. Een nieuwe bioscoop, een supermarkt of collegezalen werden het uiteindelijk allemaal niet, zodat er besloten is om het gebouw te slopen en er nieuwe appartementen neer te zetten. Op de begane grond komt commerciële ruimte.

Jacobs: “Sloop en begin bouw in voorjaar 2017”

Het oude bioscoopgebouw is eigendom van Balsbroeck Vastgoed BV, dat ook het naastgelegen wooncomplex in bezit heeft. Met de bouw van de appartementen zullen beide gebouwen op elkaar worden aangesloten. Urban Estate voert de opdracht uit voor opdrachtgever Balsbroek Vastgoed BV en het nieuwe complex wordt ontworpen door MONK Architecten. Marijke van Suijdam, van laatstgenoemde architectenbureau, legt uit dat de betonnen fundering van de oude bioscoop gebruikt zal worden voor de nieuwe constructie. Deze constructie zal van hout zijn, om gewicht te besparen en om preparatie elders mogelijk te maken. Bovendien hoeft er dan minder zwaar vrachtverkeer de stad in, aldus Myron Jacobs van Urban Estate. Jacobs denkt dat de sloop van het oude gebouw in februari of maart volgend jaar zal plaatsvinden waarna de bouw van de appartementen tussen maart en april zal kunnen beginnen. Vanaf augustus kan men zich inschrijven voor de appartementen, die tussen de 40 m² en 100 m² groot zullen zijn met een huurprijs tussen de €700 en €900 per maand.