Bouw ondergrondse parkeergarage Vijzelgracht in Amsterdam goedgekeurd

De Amsterdamse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de bouw van een volautomatische ondergrondse parkeergarage onder de Vijzelgracht. De garage zal plek bieden aan ongeveer 250 auto’s. Bij de aanleg van station Vijzelgracht van de nieuwe Noord-Zuidlijn, waar de garage boven zal liggen, werd reeds rekening gehouden met deze plannen. De bouw van de garage is naar verwachting halverwege 2020 voltooid.

Litjens: “Er ontstaat zo meer ruimte voor bewoners”

De Vijzelgracht is al een ruim aantal jaren opgebroken vanwege de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Tot overmaat van ramp verzakte kort na de start van de aanleg van de metrolijn ook enkele historische panden in de straat. Volgens wethouder Pieter Litjens van Verkeer en Vervoer zullen de nieuwe bouwplannen de bewoners echter ten goede komen. Samen met de buurt zal een herinrichtingsplan worden opgesteld, waarin veel bovengrondse parkeerplaatsen opgeheven worden en naar de parkeergarage worden verplaatst. Zo ontstaat er een aantrekkelijkere en ruimere openbare ruimte. Er is gekozen voor een volautomatische parkeergarage waarin de auto’s via liften worden geparkeerd. Zo kunnen er meer parkeerplaatsen worden gecreëerd in de beperkte ruimte.

Uitvoeringsagenda Mobiliteit

De Vijzelgrachtgarage maakt onderdeel uit van de Uitvoeringsagenda Mobiliteit (UAM). In deze agenda staan maatregelen die het verkeer in Amsterdam moeten verbeteren door het creëren van meer ruimte en een betere doorstroming voor alle vervoerstypes. De bouw van de garage zal naar verwachting in de tweede helft van 2019 van start gaan en zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

DELEN