Bouwbedrijf VolkerWessels bereidt zich voor op beursgang

Creative Commons by Robbert Webbe_Flickr
Foto Robbert Webbe Flickr

Het op één na grootste bouwbedrijf van Nederland, VolkerWessels, gaat in de komende weken in Amsterdam de beurs op. Het familiebedrijf is nu nog volledig in handen van de oprichtersfamilie Wessels. In eerste instantie zal een minderheidsbelang in bestaande aandelen worden uitgeven, later zullen dit er meer worden. De familie Wessels wil met de beursgang het familiekapitaal beter spreiden.

De Ruiter: “gecontroleerde, winstgevende groei”

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf overgaat tot een beursgang. De vorige beursnotering werd in 2003 beïndigd toen de investeringsmaatschappij van de familie Wessels, Reggeborgh, het bedrijf voor 700 miljoen euro overnam. Volgens topman Jan de Ruiter helpt de nieuwe beursgang het bedrijf om meer toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt. Ook zal het bijdragen aan de naamsbekendheid van het bedrijf, wat helpt bij het aantrekken van nieuw personeel. Volgens De Ruiter hoeft er verder niet gerekend worden op grote wijzigingen in de huidige bedrijfsvoering. Nieuwe acquisities zullen waarschijnlijk gewoon nog uit de kasstroom gefinancierd worden.

Omzet van 5,5 miljard euro

Bouwbedrijf VolkerWessels is met een jaaromzet van 5,5 miljard euro en met ongeveer 16.000 medewerkers het tweede grootste bouwbedrijf van Nederland. De nettowinst in 2016 bedroeg 103 miljoen euro en de huidige orderportefeuille bedraagt 8,2 miljard euro. De oprichtersfamilie Wessels behoort tot de rijkste families van Nederland. Dik Wessels is met een geschat vermogen van 3,3 miljard euro zelfs de op een na rijkste Nederlander. VolkerWessels is met name actief op de Nederlandse markt (70 procent) maar is ook werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Noord-Amerika.