Duurzaamheid woning geen prioriteit van eigenaren

Foto Pixabay

Woningbezitters hebben duurzaamheid niet hoog op hun prioriteitenlijstje staan, wijst onderzoek van Kantar TNS in opdracht van ING uit. Huiseigenaren zijn niet goed op de hoogte van de duurzaamheidsstatus van hun woning, of zijn niet van plan deze te verbeteren. Gebrekkig bewustzijn van de voordelen lijkt het grote probleem te zijn, niet financiering.

Onwil en onwetendheid

Hoewel tegenwoordig veelvuldig over energietransitie wordt gesproken, blijkt bijna de helft van de woningbezitters niet op de hoogte te zijn van het energielabel van zijn of haar huis. Met name eigenaren van minder duurzame woningen schatten dit vaak te hoog in. Verduurzaming zal bovendien op eigen initiatief moeten plaatsvinden. Overheid of banken zouden zich hier niet mee moeten bemoeien, vindt de helft van de ondervraagden. Financiering lijkt overigens niet het probleem te zijn. Bijna zes op de tien huiseigenaren hoeft niet te lenen of wil niet lenen om de duurzaamheid op te krikken. Desondanks is slechts één op de tien van plan hier binnenkort aan te beginnen.

Flikweert: “Een woning bemachtigen is op dit moment belangrijker”

Wim Flikweert is Manager Marketing Hyoptheken, strategie en innovatie. Hij ziet dat vooral de minder duurzame huizen erop vooruit kunnen gaan. “We zien dat de echte winst, zowel financieel als voor het milieu, in de minder energiezuinige woningen zit.” Maar, zo stelt hij, “juist die categorie woningbezitters lijkt zich minder bewust van de voordelen van verduurzaming”. Hieronder vallen onder meer een verlaging van de energierekening en een verhoging van de waarde van de woning. “We moeten dus veel meer doen aan bewustwording en het benoemen van de voordelen van verduurzamen.” Starters vinden duurzaamheid belangrijker dan de oudere generatie woningeigenaren, maar Flikweert is sceptisch met het oog op de schaarse markt. “Een woning bemachtigen is op dit moment belangrijker.”

DELEN