€300 miljoen beschikbaar voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed

School
Foto Pixabay

Een samenwerking tussen BNG Bank, NN Group en Bewust Investeren moet het versneld verduurzamen van maatschappelijk vastgoed mede mogelijk maken. Het gaat hierbij om scholen, gemeentehuizen en andere openbare gebouwen. Voor de uitvoering is een speciale financieringspropositie in de vorm van een stichting opgezet. Met de €300 miljoen die geïnvesteerd is zal de stichting maatschappelijk vastgoed kopen en verduurzamen, waarna gemeenten het na 30 jaar terugkopen.

Dros: ‘’Bewust investeren in onze toekomst’’

Het streven is het verduurzamen van minstens 10 miljoen vierkante meter maatschappelijk vastgoed. BNG Bank en NN Group hebben ten behoeve van Bewust Investeren €300 miljoen beschikbaar gesteld in de komende twee jaar. Gerben Dros, initiatiefnemer van Bewust Investeren, stelt: “In Nederland zie ik zoveel niet-verduurzaamde en slecht onderhouden maatschappelijke gebouwen waar mensen in werken, leren, sporten en recreëren. Gemeenten roepen hun inwoners op om te verduurzamen, maar lopen daar zelf niet in voorop. Dat moet én kan nu anders.’’ De financiering en verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed wordt door Bewust Investeren georganiseerd. De gemeenten verkopen het vastgoed en hierdoor komt geld vrij voor de stichting. Door de stichtings- en erfpachtstructuur behouden de gemeenten strategisch eigendom van het maatschappelijk vastgoed. Gemeenten pachten de gebouwen voor een periode van 30 jaar, waarbij het zogeheten erfpachtcanon de investeringen en kosten dekt. Uiteindelijk zal de stichting de financiering hebben afgelost en zullen gemeenten weer eigenaar van het vastgoed worden.

Bijdrage milieu en maatschappij

De stichting zorgt ervoor dat BNG Bank en institutionele beleggers een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu en de maatschappij. “BNG Bank is de grootste financier van maatschappelijk vastgoed in Nederland en één van de grootste financiers van het Energieakkoord. De bank faciliteert graag gemeenten die hun vastgoed willen verduurzamen. We zijn derhalve blij dat we deze financiering kunnen aanbieden in samenwerking met NN Group,” aldus Pauline Bieringa, directeur Public Finance van BNG Bank. Jelle van der Giessen, Chief Investment Officer van NN Group: “De propositie van Bewust Investeren stelt ons in staat om heel concreet te investeren in de verduurzaming van vastgoed in Nederland. Ik ben blij dat we met NN Investment Partners (NN IP), onze vermogensbeheerder, deze propositie hebben kunnen ontwikkelen.”