Voor het eerst sinds 2011 zwarte cijfers voor Heijmans

Wikimedia
Foto AlfvanBeem Wikimedia

Bouwbedrijf Heijmans heeft voor het eerst in zes jaar weer winst gemaakt, zo maakte CEO Ton Hillen afgelopen woensdag bekend tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. In de eerste helft van 2017 maakte het bedrijf een nettowinst van €20 miljoen. Wel daalde de omzet van €705 miljoen naar €646 miljoen.

Reorganisaties

Over 2016 draaide Heijmans nog een recordverlies van €110 miljoen euro. Dit kwam met name door grote afschrijvingen bij enkele probleemprojecten. Sindsdien zijn er enkele reorganisaties binnen het bedrijf doorgevoerd. De leiding werd vervangen, buitenlandse dochterbedrijven werden afgestoten en projecten werden vlot getrokken. Er wordt alleen nog maar op de Nederlandse markt gericht. Inmiddels verlopen de meeste projecten volgens de planning. Alleen de werkzaamheden aan de A9 bij Amsterdam-Zuidoost vereisen meer mankracht en materiaal dan vooraf berekend, de extra kosten hiervoor worden op zo’n €11 miljoen geraamd.

Hillen: “er wordt goede vooruitgang geboekt”

Heijmans-CEO Ton Hillen verwacht dat in de tweede helft van 2017 alle bedrijfsonderdelen een bijdrage zullen leveren aan de resultaten van het bouwbedrijf. De bouwsector draait momenteel goed, zo nam de orderportefeuille van het bedrijf in de eerste helft van dit jaar toe van €1,9 miljard naar €2,1 miljard. Ook werden er in die periode 1106 woningen verkocht, een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. Bovendien stijgen de verkoopprijzen van de woningen. Heijmans wil zich in het vervolg nog slechts richten op projecten met voordelige marges en beheersbare risico’s. De reorganisaties van het bedrijf hebben geleid tot een afname van de nettoschuld van €77 miljoen tot €45 miljoen in een jaar tijd.

DELEN