Eerste energieneutrale woontoren van Nederland opgeleverd

Public Domain
Foto Rijksvastgoedbedrijf Wikimedia

Woontoren ‘De Spakler’ in het Amsterdamse Amstelkwartier is vorige week opgeleverd aan belegger Amvest. Het is de eerste woontoren van Nederland met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0. De toren van 73 meter hoog maakt onderdeel uit van een uitbreiding van het Amstelkwartier, waar de komende jaren 3800 extra woningen moeten komen.

Bedekt met zonnepanelen

Woontoren ‘De Spakler’ (voorheen ‘@Home Amstelkwartier’) is een initiatief van Lingotto, APF International en Hurks vastgoedontwikkeling. Het ontwerp komt van architect Mecanoo. In het gebouw is ruimte voor 160 appartementen van 50 – 75 m2 met berging, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling en 500 m2 voor commerciële ruimtes. Dankzij 2500 m2 aan zonnepanelen op het dak én op de gevel, stadsverwarming en hoogwaardig geïsoleerde prefab betonnen gevelelementen krijgt het gebouw een EPC van 0. Daarmee is de strenge eis die werd gesteld voor een EPC van 0,15 ruim overtroffen. De appartementen zullen door Amvest worden verhuurd, waarvan 70 procent in de vrije sector voor een maximum van €950 per maand.

Comello: “we wilden ons onderscheiden van de andere partijen”

Het Amsterdamse Amstelkwartier moet een echte stadswijk worden met trendy café’s, een jachthaven, een park en veel extra woningen. Om voldoende ruimte te hebben voor de 3800 nieuwe woningen is bij veel projecten gekozen voor hoogbouw. Volgens Gerard Comello, partner bij Lingotto, is er voor gekozen om de duurzaamheidseisen van de gemeente te overtreffen om zo echt iets onderscheidends neer te zetten. Daarvoor moest er wel worden gezocht naar creatieve oplossingen, uiteindelijk is ervoor gekozen om de zonnepanelen ook langs de gevels te plaatsen. Intussen wordt er hard gewerkt aan een andere toren in het Amstelkwartier die nóg duurzamer moet worden: Woontoren HAUT. Deze toren met houten CLT panelen moet de hoogste BREEAM classificatie halen en is naar verwachting gereed in 2019.