Eerste Europese 3D-printlocatie voor beton geopend in Eindhoven

Foto Rawpixel

Dinsdag is in Eindhoven officieel de eerste productielocatie voor driedimensionaal geprint beton in Europa geopend. De nieuwe faciliteit gaat betonnen onderdelen printen, die het bouwen met onconventionele vormen versnellen. Dit jaar nog moet het eerste bewoonbare 3D-geprinte betonnen huis ter wereld klaar zijn. Daarmee levert de samenwerking tussen een viertal bedrijven, de gemeente Eindhoven en de plaatselijk Technische Universiteit een wereldprimeur op voor Eindhoven.

Salet: “Profiteren van voortschrijdende inzichten en kennis”

De nieuw te printen woonhuizen verrijzen in de Eindhovense wijk Meerhoven. Dit jaar is het eerste exemplaar klaar. Bij de productie van de resterende vier huizen worden de ervaringen van bewoners steeds meegenomen. “Dat betekent dat elke nieuwe woning kan profiteren van voortschrijdende inzichten en kennis en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners”, legt Theo Salet uit. Salet is als hoogleraar van de TU Eindhoven en als partner van Witteveen+Bos bij het zogenaamde Project Milestone betrokken. Witteveen+Bos realiseerde het project in samenwerking met Saint-Gobain Weber Beamix, BAM Infra, Bekeart en de TU/e.

Voordelig bouwen

“De voordelen zijn legio: je kunt sneller, goedkoper en duurzamer bouwen met veel meer vormvrijheid”, aldus Salet. De initiatiefnemers streven naar een voortgaande ontwikkeling. Zo is de eerste woning gelijkvloers en wordt deze op de TU/e geprint, terwijl de vijfde woning met drie lagen op locatie moet worden gerealiseerd. De betrokken partijen willen vooral het bouwen met ongebruikelijke vormen versnellen. De 3D-printer kan deze vormen eenvoudiger en sneller produceren dan met traditionele bouwmethoden mogelijk is. De printer is bovendien milieuvriendelijker, omdat deze niet onnodig beton verbruikt en er geen bekisting meer nodig is. Hierdoor blijft minder afval over.

DELEN