Eerste paal voor Hotel Jakarta geslagen

CC by Argyriou _ Wikipedia
Foto Argyriou Wikimedia

De zogenaamde Driehoek van Kop Java eiland is een prominente locatie in Amsterdam waarvoor door de gemeente lang naar een juiste bestemming werd gezocht. In 2013 werd een tender uitgeschreven voor een hotel, die in 2014 werd gewonnen door Westcord Hotels’ Hotel Jakarta met een ontwerp door SeARCH. Inmiddels is de eerste paal geslagen.

Wethouder van der Burg: “We hebben hotels nodig in deze stad”

Jarenlang werd er gepraat over de beste invulling van het terrein dat nu vooral werd gebruikt voor festivals. Ook staat er een tijdelijk schoolgebouw. Uiteindelijk werd er gezocht naar het beste plan voor een hotel dat zich onderscheidt op het gebied van architectuur, duurzaamheid en programma. De keuze viel op een ontwerp van SeARCH, dat in opdracht van Westcord Hotels Hotel Jakarta ontwierp. Wethouder Eric van der Burg onderschrijft het belang van voldoende plaats om toeristen onder te brengen in de stad. Bovendien schept het volgens hem banen en biedt Hotel Jakarta ook faciliteiten voor buurtbewoners aan. Van der Burg: “We hebben een hoorzitting gehad waar honderdvijftig bewoners waren. En ik moet zeggen dat we daar heel enthousiast welkom werden geheten.”

Subtropische binnentuin

Hotel Jakarta is geïnspireerd door de geschiedenis van het Java eiland, waarvandaan vele schepen naar het oosten vertrokken. Het hotel is zoveel mogelijk ontworpen als publiek gebouw, met een openbare binnentuin en een ‘pasar’ met verschillende bars, restaurants en wellness faciliteiten die ook door niet-hotelgasten gebruikt kunnen worden. De subtropische binnentuin wordt in samenwerking met de Hortus, de botanische tuin van Amsterdam, gerealiseerd. Samen met het Tropenmuseum zullen er ook culturele activiteiten worden georganiseerd. Het gebouw bevat onder meer een dertig meter hoge houten draagconstructie die uniek is in Nederland. Verder draagt het veelvuldig gebruik van glas bij aan een open en transparant uiterlijk. Op dinsdag 19 april werd de eerste paal geslagen voor het hotel. Verwacht wordt dat het hotel eind 2017 zal worden opgeleverd.