Eerste prefab-hennephuis ter wereld opgeleverd in Oude Pekela

Foto Pixabay

In het Groningse Oude Pekela staat sinds kort het eerste prefab-hennephuis ter wereld. Bouwer Dun Agro leverde de woning vorige week op en hoopt daarmee de deur te hebben geopend voor grootschaliger gebruik van hennep in de bouw. Voor het eerst is hennep namelijk verwerkt in prefab-elementen. Deze zijn milieuvriendelijk te produceren en op locatie eenvoudig te monteren.

Dun: “500 woningen per jaar en opschalen mogelijk”

Dun Agro ontwikkelde prefab-henneppanelen, die gebruik op grotere schaal in de bouw moeten faciliteren. Tot nu toe bouwden volgens directeur Albert Dun vooral “bevlogen pioniers” met hennep. “Dat is prachtig, maar op die manier blijft het kleinschalig.” Daarom bouwde Dun Agro in 2015 een fabriek om de benodigde materialen te produceren. “Met de huidige fabriek en 1.100 hectare landbouwgrond kunnen we 500 woningen per jaar realiseren, en opschalen is zeker mogelijk”, aldus Dun. “Doordat we de eerste neergezet hebben, komt langzaam de interesse op gang.” De directeur verwacht daarom elk jaar te kunnen opschalen. Volgens Dun heeft hij al contact met grotere bouwondernemingen om de mogelijkheden te bespreken.

Duurzaamer

Voor de bouw van het prefab-hennephuis produceerde Dun Agro hennephout, waarin zelfgeteelde hennep, leisteenkalk en water tot prefab-panelen zijn geperst. Na drie maanden natuurlijke droging is het materiaal klaar voor gebruik. Daarmee is het productieproces duurzamer dan dat van beton. Hennep neemt bovendien 13.500 kilo CO2 hectare op tijdens de groei. Ook na oplevering behouden de materialen in een hennephuis deze eigenschappen. Dit resulteert in een negatieve CO2-voetafdruk. Daarnaast stelt Dun dat de woning zichzelf ventileert, terwijl het organische materiaal zeer goed isoleert. Het energieverbruik in hennepwoningen wordt daardoor beperkt.

DELEN