Eilanden te koop op de Vinkeveense Plassen

Creative Commons by Jan Dijkstra Wikipedia
Foto Jan Dijkstra Wikimedia

Op 18 april 2017 vindt in Vinkeveen een openbare veiling plaats waar 44 kleine eilandjes op de Vinkeveense Plassen per stuk verkocht zullen worden aan de hoogste bieders. De eilanden zijn nu nog in het bezit van het Recreatieschap, een samenwerking van de gemeente Amsterdam, gemeente De Ronde Venen en de Provincie Utrecht.

Legakkers

De 44 eilandjes die verkocht zullen worden zijn zogenaamde legakkers. Legakkers hebben een lange, smalle vorm en zijn ontstaan door de turfwinning van de vorige eeuw in het gebied. Het Recreatieschap, de huidige eigenaar, streeft ernaar om de Vinkeveense Plassen als recreatiegebied te behouden. De legakkers spoelen echter langzaam weg, zodat het nu nodig is om ze te ‘beschoeien’. Dit houdt in dat er een constructie tegen de oever aan wordt gemaakt die verdere afkalving voorkomt. Het Recreatieschap beschikt niet over de financiële middelen om dit te bekostigen, waardoor een verkoop met de verplichting om de eilanden te onderhouden de enige optie is.

Goldhoorn: “heerlijk toeven op je eigen eiland”

Ook nadat de eilandjes zijn verkocht zullen ze onbewoond blijven. Het is namelijk niet toegestaan om bebouwing te plaatsen op de legakkers. De Vinkeveense Plassen zijn onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur waardoor er beperkende regels gelden. Wellicht kan dit in de toekomst echter veranderen als het bestemmingsplan wordt aangepast. Tot die tijd is het ook zonder bebouwing heerlijk om tijd op je eigen eiland door te brengen als het aan Anco Goldhoorn, wethouder van gemeente De Ronde Venen en bestuurder van Recreatieschap Vinkeveense Plassen, ligt. “Je bootje aanleggen, picknicken, genieten van het uitzicht, de rust en de weidsheid op een steenworp van Amsterdam en Utrecht.”