Einde bouwput Smakkelaarsveld in zicht

Foto Robert Brink

Ontwikkelaar Lingotto transformeert het Smakkelaarsveld in Utrecht vanaf 2019 in drie jaar tot een stedelijk rustpunt. Het gebied is al jaren een bouwput, maar zal plaatsmaken voor een park, woontorens, horeca en een (fiets)parkeerkelder. Pal naast het station, winkelcentrum Hoog Catharijne en het stadscentrum ontstaat zo “het Oog van de Orkaan”. Dit plan van Lingotto heeft de goedkeuring van de gemeente Utrecht gekregen.

Nieuw plan

Lingotto ontwikkelde het plan met Arup, Studioninedots, ZUS en VKZ. Door over de tram- en busbaan heen te bouwen creëren ontstaat de ruimte om naast 150 woningen ook een park aan te leggen, waar midden in de drukke stad de luwte is op te zoeken. Waar het openbaar vervoer onder het gebied duikt, is ondergronds ook gelegenheid tot het parkeren van fietsen en auto’s. Ook komt er een zogenaamde Parkkelder, waar culturele evenementen kunnen plaatsvinden, en een bescheiden haven aan de Leidse Rijn die onder het station tot aan de Catharijnesingel wordt doorgetrokken. Net als de aanwezigheid van voldoende groen was dit laatste een van de door de gemeenteraad gestelde voorwaarden. Ook moest het project bekostigd kunnen worden met de opbrengst van de woningen.

Van Eeden: “Het is een puinzooi op het Smakkelaarsveld”

Met de voorgenomen ontwikkeling van het Smakkelaarsveld komt een einde aan wat Ed van Eeden als een “puinzooi” omschrijft. Hij publiceerde een boek over de voortdurende transformatie van het Utrechtste stationsgebied, dat de veelzeggende naam ondertitel Operatie open hart meekreeg. “Het is ook een van de leidende thema’s in dit boek, de continuïteit en de discontinuïteit in het stationsgebied, de lange termijn versus de korte termijn.” De bouwput die het Smakkelaarsveld heet en die de afgelopen jaren vooral als openbare fietsenstalling diende, lijkt eindelijk dan toch te worden aangepakt.

DELEN