Food & beverage-sector groeit snel in Nederland

Wikimedia
Foto Joris1919 Wikimedia

Uit een wereldwijd onderzoek van Cushman & Wakefield (‘What’s on the menu?’) blijkt dat uitgaven aan eten en drinken in Nederland de afgelopen vier jaar jaarlijks met meer dan 3% toenamen. Met name de wereldwijde trend om buitenshuis te eten en drinken draagt hier aan bij. Het belang van uitgebreide eet- en drinkgelegenheden in winkelgebieden neemt daarbij toe.

Goede mix van horeca en retail

Naar verwachting zullen de komende jaren de uitgaven in de food & beverage-sector jaarlijks met 3% blijven toenemen. Volgens de onderzoekers van Cushman & Wakefield geeft dit in combinatie met de toenemende vraag naar beleving door het winkelende publiek het belang aan van een goede mix van horeca in retail in winkelgebieden. Vooral een steeds diverser en origineler horeca-aanbod is gewenst. De onderzoekers zien kansen voor met name foodconcepten die hun restaurantfunctie combineren met afhalen en verse producten voor thuisbereiding.

Boesveldt: “ik geloof sterk in ‘blurring’ “

Het succes van een winkelgebied wordt voor een groot deel bepaald door de aanwezige horecaconcepten, zo stel Arjen Boesveldt, Head of Retail bij Cushman & Wakefield. Hij ziet daarbij vooral veel toekomst in ‘blurring’; de verkoop van producten en diensten combineren met een aanbod van eten en drinken. Een voorbeeld daarvan is een boekwinkel waar ook een kop koffie of een glas wijn besteld kan worden. Ook een winkel waar men niet alleen een pan koopt, maar ook de ingrediënten voor het bereiden van een maaltijd is een vorm van blurring. Blurring speelt zo bij uitstek in op de toenemende vraag van bezoekers van winkelgebieden om het winkelen te combineren met ontspanning en beleving.