Franse belegger koopt voor recordbedrag complex op Zuidas

Creative Commons by Massimo Catarinella
Foto Massimo Catarinella

Op maandag 10 april werd de grootste kantorendeal op de Amsterdamse Zuidas ooit beklonken. De Franse vastgoedbelegger Amundi koopt het kantoorgebouw Atrium van vastgoedbedrijf Icon Real Estate. Naar verluidt betaalt Amundi ongeveer 500 miljoen euro voor de overname. Icon Real Estate heeft besloten tot een verkoop omdat het fonds waarin het gebouw zit een beleggingshorizon heeft van vijf jaar. Amundi was vorig jaar ook betrokken bij de aankoop van De Rotterdam, het grootste multifunctionele gebouw van Nederland.

Moresco: “we laten Amundi met trots achter als nieuwe eigenaar”

Atrium, een kantoorgebouw met een oppervlakte van 60.000 vierkante meter, werd in 2012 aangeschaft door Icon Real Estate. De financiële crisis had op dat moment haar dieptepunt bereikt zodat de aankoopprijs destijds 100 miljoen euro bedroeg. Met de hulp van assetmanager Victory Advisors werd het verouderde complex getransformeerd, met als resultaat een modern kantoorgebouw met verschillende faciliteiten en een sterk vergroot oppervlakte. Erik Moresco, Founding Partner bij Victory Advisors, is trots dat het wederom is gelukt om een kwalitatief goed pand met achterstallige investeringen om te bouwen tot een uniek en hoogwaardig kantoorgebouw.

Grote huurders

Op dit moment wordt het complex door verschillende grote partijen gehuurd, waaronder Hogan Lovells, CMS, Celanese en Vistra. Allen beschikken over recente lange-termijn huurcontracten. Ongeveer 20 procent van het kantoor is nog niet verhuurd, maar hierover heeft Icon huurgaranties afgegeven. Tijdens de verkoop werd Icon Real Estate bijgestaan door CBRE, Rutgers & Posch, Rechtstaete, Freshfields en Heren2. Amundi werd geadviseerd door L’Etoile Properties, Greenberg Traurig, Cushman & Wakefield en Search. L’Etoile Properties zal de rol van Victory Advisors als beheerder na de verkoop over nemen.