Gemeente Amsterdam stopt wildgroei toeristenwinkels in binnenstad

Foto Mojan Brenn Wikimedia

Nadat eerder reeds maatregelen werden genomen tegen de aanwas van nieuwe hotels, Airbnb en de bierfiets, heeft de gemeente Amsterdam nu in het diepste geheim besloten dat er geen nieuwe toeristenwinkels bij mogen komen in de binnenstad van Amsterdam. Daarmee probeert de stad de neerwaartse tendens van de leefbaarheid van de stad een halt toe te roepen.

Ollongren: “Nergens ter wereld is eerder zo’n besluit genomen”

Ruim een jaar werd er in het geheim gewerkt aan de wet die moet voorkomen dat er nog meer ijswinkels, wafelbakkers, poffertjeskramen, Nuttellawinkels, fietsverhuurders, kaartjesverkopers, smartshops en nog meer zaken die geen duidelijke meerwaarde hebben voor bewoners van de stad bijkomen. Bestaande winkels in deze categorie mogen wel open blijven. Het gaat er met name om dat er niet nog meer bij zouden komen. In alleen al postcodegebied 1012 en omliggende straten bevinden zich 85 ijs-, Nutella- en soortgelijke winkels, naast nog eens 195 op toeristen gerichte ondernemingen. Wethouder van Economie en locoburgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren spreekt van een wereldwijde primeur met een dergelijke wet.

Geheime besluitvorming

De nieuwe wet werd achter gesloten deuren unaniem aangenomen. De plannen werden in het geheim gesmeed, omdat volgens Ollongren anders veel ondernemers nog voor de aanname van de wet snel veel nieuwe zaken zouden openen. De maatregelen gaan per direct in. De opname in het bestemmingsplan duurt even, daarom is in de Staatscourant een maatregel afgekondigd die in de tussentijd het openen van nieuwe toeristenwinkels bevriest. Ollengren is niet bang voor rechtszaken aangespannen door ondernemers, de wet is volgens haar zeer goed voorbereid. Om te controleren welke winkels wel of niet op toeristen zijn gericht zal de gemeente letten op het assortiment, de bedrijfsvoering, de presentatie en de reclame-uitingen.

DELEN