Gemeente Amsterdam verkoopt verzakte panden Noord/Zuidlijn

Vijzelgracht 24_CC by Gemeente Amsterdam
Foto Gemeente Amsterdam

De afdeling Gemeentelijk Vastgoed van gemeente Amsterdam gaat de komende jaren een deel van haar vastgoed verkopen. Hieronder vallen onder andere vier monumentale panden aan de Vijzelgracht die in 2008 flink verzakte door lekkages tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn. De officiële aanbestedingsprocedure voor de panden loopt van 2 augustus tot 12 september 2016.

Vijzelgracht 24 Vijzelgracht 26=
Vijzelgracht 24 (links) en 26 (rechts) 

Verzakkingen Noord/Zuidlijn

In 2008 verzakten verscheidene panden aan de Vijzelgracht door lekkages bij een damwand van het nieuw te bouwen metrostation aan de Vijzelgracht. Door de lek stroomde water de tunnel in, waardoor de grond onder de aanliggende panden wegspoelde met als gevolg flinke verzakkingen. Maar liefst zes huizen werden onbewoonbaar verklaard en bewoners van tien woningen moesten hun huis verlaten. Vijzelgracht 24 en 26 werden het zwaarst beschadigd, tot wel 23 centimeter. De verzakkingen bracht op pijnlijke wijze de geloofwaardigheid van de Noord/Zuidlijn in geding. Daarbij werd de opleveringsdatum van de Noord/Zuidlijn verplaats van 2011 naar 2017.

Verkoop

In 2011 staat een deel van de panden weer recht nadat de Gemeente vier van de verzakte gebouwen in 2009 kocht van de bewoners en herstelde. In 2016 staan de panden te koop, waaronder dus ook de zwaarst verzakte Vijzelgracht 24 en 26. De vraagprijs voor eerstgenoemde luidt €875.000 met een oppervlakte van 325 m2. Het pand is uiteraard voorzien van nieuwe fundering, maar is intern sterk verouderd. Vijzelgracht 26 staat te koop voor €900.000 en heeft een kleinere oppervlakte van 251 m2. Daartegenover staat het feit dat de woning een hoekpand is met grote tuin.

De verkoop van de panden past binnen de in 2014 vastgestelde Stedelijke Vastgoedstrategie van het college van Burgemeester en Wethouders. Belangrijk punt uit de strategie is de verkoop van vastgoed wat geen beleidsdoel meer dient.