Gemeente Rotterdam doet commercieel vastgoed van de hand

CC by Racingfreak _ Wikipedia
Foto Racingfreak Wikimedia

Op dit moment bezit de gemeente Rotterdam honderden panden voor commercieel gebruik. Omdat er is besloten dat het het bezitten en uitbaten van commercieel vastgoed niet tot de kerntaken van de gemeente behoort, zullen deze panden de komende maanden verkocht worden.

Jan Veuger

De gemeente Rotterdam heeft ongeveer 3000 vastgoedobjecten in haar bezit. Hieronder bevinden zich panden met een maatschappelijke functie, zoals zwembaden, schoolgebouwen of culturele ruimtes maar ook panden met een commerciële functie, zoals een grand café of een magazijn. Volgens Jan Veuger, sinds juli 2016 hoofd vastgoed bij de gemeente Rotterdam, kocht de gemeente dit soort commerciële panden om een vinger in de pap te hebben bij de herontwikkeling van wijken. De gemeente Rotterdam wil gebiedsontwikkeling echter meer aan marktpartijen over gaan laten en mede hierom zullen de panden met een commerciële functie van de hand worden gedaan. De gemeente zou zich nog enkel op de kerntaken willen richten

Verkoop via veiling

Opvallend aan de verkoop van het vastgoed is dat een deel door middel van veilingen zal geschieden. Volgens Jan Veuger kiest de gemeente Rotterdam voor deze methode omdat het een transparante manier van verkopen is. In deze zelfde lijn worden ook de huurinkomsten van het vastgoed openbaar gemaakt. Met een veiling is ook het bereik naar de kopers toe groter, waardoor panden sneller verkocht kunnen worden. De veilingen zullen verlopen via BOG Auctions en Nationale Vastgoedveiling. BOG Auctions neemt de bedrijfspanden voor zijn rekening terwijl Nationale Vastgoedveiling de woningen zal veilen. Op 18 oktober vindt de eerste veilingsronde plaats, waarna iedere vier weken na deze datum de volgende rondes zullen plaatsvinden.