“Gemeenten moeten meer hoogbouw toestaan”

Foto Pixabay

In Vastgoedjournaal pleiten Rink Drost en Lieuwe Conradie van Dura Vermeer voor meer hoogbouw in de Nederlandse steden. Op dit moment komt hoogbouw meestal moeilijk van de grond, mede door lastige bouwgrond, hoge kosten en veel gemeentelijke regels en bouwbeperkingen. Daarnaast overheerst er in Nederland volgens Drost en Conradie een soort “angst voor grootstedelijkheid”, zodat de voorkeur meestal uitgaat naar ‘gezellige’ rijtjeswoningen en andere laagbouw. Door het stijgende tekort aan woningen in de grote steden en de toenemende bevolking zal men echter wel de hoogte in moeten, zo stellen Drost en Conradie.

Drost & Conradie: “Vancouver schoolvoorbeeld binnenstedelijke hoogbouw”

Rink Drost, Senior Marktonderzoeker, en Lieuwe Conradie, Conceptontwikkelaar bij bouwbedrijf Dura Vermeer zien gemeenten worstelen met de jaarlijkse bevolkingstoename van 80.000 mensen. Ruimte in de meeste steden wordt steeds schaarser om nieuwe woningen te realiseren. Tegelijkertijd wordt hoogbouw meestal afgehouden, vooral in steden met een historische binnenstad. Onlangs werd een plan voor hoge woontorens op het Zeeburgereiland bij Amsterdam aangepast zodat de torens niet zichtbaar zijn vanaf de grachtengordel. Drost en Conradie zien Vancouver als een goed voorbeeld van het succesvol toepassen van hoogbouw, zonder dat dit ten koste gaat van de charme van de stad. In twintig jaar tijd verdubbelde het aantal inwoners in het centrum van die stad, maar door slimme hoogbouw bleef het karakter van de stad behouden. In bepaalde Nederlandse steden, waaronder Rotterdam en Tilburg, wordt al steeds meer de hoogte in gebouwd en zijn ontwikkelingen als die in Vancouver mogelijk. In steden met een historische binnenstad zal dit moeilijker zijn te realiseren.

Landelijk debat nodig

Drost en Conradie zien dat ruimtelijke uitdagen rondom Schiphol veelvuldig het landelijk nieuws halen. De hoogbouwdiscussie wordt echter maar zeer beperkt en alleen binnen gemeenten gevoerd. Zij zien graag een breder open debat ontstaan, dat hoogbouw meer op de agenda zal zetten en oude stigma’s zal doorbreken. Als er meer mensen meedenken, zullen er ook meer innovatieve oplossingen ontstaan.