Groei aantal bouwbedrijven nam in 2018 met meer dan de helft toe

Foto Pixabay

Het aantal Nederlandse bedrijven is in 2018 ruim een kwart meer gegroeid dan een jaar eerder. Het aantal bedrijven in Nederland nam netto toe met meer dan 125.000. Dat is een groei van 4,5 procent. De bouwsector droeg in grote mate bij aan deze stijging: de groei in de bouwnijverheid nam met meer dan de helft toe.

Van den Berg: “Ondernemers in 2018 optimistisch”

Samen met de sectoren zakelijke dienstverlening en financiële nam de bouwnijverheid 41,8 procent van de totale nettogroei van het Nederlandse bedrijfsleven voor zijn rekening. De groei in de bouwsector nam in 2018 toe met 53,3 procent. Daardoor kwamen er 16.819 entiteiten bij in de bouw. Dit komt vooral door het hoge aantal starters in de bouwwereld. Bedrijfsinformatiespecialist Graydon publiceerde deze cijfers in zijn Kwartaalmonitor. Gert van den Berg geeft uitleg. “De sterke daling van het aantal faillissementen en het grote aantal starters laat zien dat ondernemers in 2018 optimistisch waren over hun kansen in het bedrijfsleven”, aldus Van den Berg. Dit leidde tot de vastgestelde groei van het Nederlandse bedrijfsleven. “We verwachten dat deze trend zich ook in 2019 zal doorzetten”, voorspelt Van den Berg. “De groei zal wel steeds minder hard zijn.”

Optelsom

Graydon verklaart de resultaten in zijn nieuwste Kwartaalmonitor door de sterke daling van het aantal faillissementen met 6,8 procent, de groei van het aantal starters met 8,3 procent en de afname van het aantal opheffingen met 4,2 procent. Graydon berekent de nettogroei van het aantal bedrijven in Nederland door het aantal faillissementen en opheffingen van het aantal starters af te trekken. In totaal kwamen er ruim 250.000 nieuwe bedrijven bij, bijna 20.000 meer dan in 2017. Met name door het lage aantal faillissementen, voor het eerst dit decennium minder dan 4.000, was de nettogroei nog groter.

DELEN