Groeiend tekort vrije sector zorgappartementen

Foto Pixabay

Uit onderzoek van CBRE blijkt dat er een groeiend tekort aan vrije sector zorgappartementen is in Nederland. Het huidige tekort bedraagt 32.000, naar verwachting zal dit oplopen tot 52.000 in 2040 als er niet meer wordt bijgebouwd. De tekorten worden door heel Nederland gemeten, met de grootste in Utrecht, Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond, de Veluwe en delen van Noord-Brabant.

Hermus: “beleggers, ontwikkelaars en zorginstellingen moeten de handen ineen slaan”

Een zorgappartement is een zelfstandige woning met voorzieningen geschikt voor ouderen, in de nabijheid van een zorginstelling die desgewenst 24 uur per dag zorg kan verlenen aan de bewoners. Door het geringe aanbod van dit type woningen stokt de doorstroming, terwijl de vraag intussen stijgt zonder dat er woningen vrijkomen. Volgens Jeroen Hermus, Director Healthcare van CBRE, moeten er daarom nieuwe zorgwoningen worden gerealiseerd die voldoen aan de wensen van de ouderen. Hier moeten beleggers, ontwikkelaars en zorginstellingen samen voor gaan zorgen, aldus Hermus.

Groei beleggingen in zorgvastgoed

Zorgvastgoed is gewild onder beleggers in de eerste helft van 2018. Met €345 miljoen werd in deze periode 48% meer geïnvesteerd in dit type vastgoed dan in dezelfde periode vorig jaar. Een groot deel (40%) van het vastgoed dat werd verkocht was in handen van zorginstellingen. Buitenlandse investeerders zijn verantwoordelijk voor ca. 30% van de aankopen.

 

DELEN