Groeiende vraag naar verticale oplossingen in logistiek vastgoed

CC by Pixabay
Foto Pixabay

Uit een rapport van CBRE, een internationaal adviesbureau voor vastgoedvraagstukken, blijkt dat de vraag naar hoogbouw bij logistiek vastgoed toeneemt. Met name hoogbouwmagazijnen en meerlaagse distributiecentra nemen toe in aantal. In het rapport wordt verkend wat hiervoor de aanleiding is.

Besparing op grond-, arbeids- en transportkosten

In de bevindingen van het rapport, dat de naam ‘Up in the air: the case for vertical logistics solutions’ heeft gekregen, staat dat met name de grondprijs van invloed is op de vraag naar verticale oplossingen. Als de grondkosten meer dan 50 procent van de totale kosten gaan bedragen bij het bouwen van logistiek vastgoed, kan hoogbouw relevant worden. Bovendien kan er zo makkelijker gekozen worden voor een locatie op een kleinere afstand van de bestemming, ondanks dat de grond hier mogelijk duurder is. Dit drukt de transportkosten. Tot slot worden geautomatiseerde systemen voor het verzamelen van orders steeds populairder in de logistieke sector, deze systemen zijn beter in staat om verticaal te werken en kunnen de kosten drastisch verlagen.

Machiel Wolters: “In Nederland signaleren we behoefte aan hoogbouwmagazijnen”

De meest populaire verticale oplossingen in Europa zijn volgens het rapport hoogbouwmagazijnen en meerlaagse distributiecentra. De keuze voor het type wordt bepaald door de beschikbare grond en het type product van de logistieke operatie. Machiel Wolters, Head of Industrial & Logistics Research EMEA bij CBRE, ziet dat hoogbouwmagazijnen in Nederland het populairst zijn, terwijl meerlaagse distributiecentra minder vaak voorkomen. De prijsdruk voor de grond  in Nederland is daarvoor nog te laag vanwege de spreiding van het stedelijke en het logistieke landschap.

DELEN