Grootschalige verbouwing bij Centraal Station Amsterdam is van start gegaan

Foto Mojito Wikimedia

Gisteren is men in Amsterdam begonnen met de werkzaamheden voor project ‘De Entree’, een ingrijpende verbouwing van het gebied voor het Centraal Station. Met de vijf jaar durende verbouwing is een bedrag van bijna €90 miljoen gemoeid. De entree van de stad moet na de verbouwing aantrekkelijker zijn, bovendien wordt er een grote ondergrondse fietsenstalling gerealiseerd en worden er nieuwe tramhaltes en sporen aangelegd. Aannemersbedrijf Max Bögl voert de werkzaamheden uit.

Asfalt wijkt voor water

Een belangrijk onderdeel van het aantrekkelijker en veiliger maken van het drukke Stationsplein is het weren van auto’s. Zo wordt de Prins Hendrikkade autovrij tussen Damrak en Martelaarsgracht. In plaats daarvan wordt overal meer ruimte gecreëerd voor voetgangers en fietsers. Een groot gebied voor het Victoria Hotel waar nu stadsbussen parkeren wordt uitgegraven, zodat het wateroppervlak (het ‘Open Havenfront’) voor het station wordt vergroot. Onder dit water wordt een fietsenstalling gerealiseerd die plaats biedt aan 7000 fietsen. De ‘Droogbak’, een weg die onder het spoor door loopt naast het station, wordt verdiept, zodat hier ook vrachtwagens en touringcars onderdoor kunnen. Op die manier blijven de winkels en hotels in de stad wel goed bereikbaar.

Clijncke: “we doen ons best om overlast te beperken”

Omdat het stationsgebied een van de drukste gebieden is van Amsterdam, wordt er de komende vijf jaar veel overlast verwacht. Volgens omgevingsmanager Alice Clijncke doet de stad er alles aan om de overlast te beperken. Gisteren op de eerste dag van het project was het echter al meteen raak. De Droogbak die wordt verlaagd is voorlopig afgesloten, waardoor de ochtendspits op de Ruijterkade muurvast stond. Bovendien zakte een zware kraanwagen door een brug, waardoor deze tijdelijk was afgesloten voor autoverkeer. Uiteindelijk zal de overlast na 2023 een stationsgebied moeten opleveren dat nog minimaal 100 jaar mee kan.

DELEN