HEMA wil filialen verkopen aan franchisenemers

Foto Jordy Schaap

HEMA gaat een deel van de filialen aan de franchisenemers verkopen, zo meldt het FD op basis van bronnen. Zodra de overname formeel is afgerond, naar verwachting in januari 2019, zou nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn willen beginnen met de verkoop van de eigen winkels. De opbrengst moet vooral ten goede komen van de uitbreiding van HEMA in het buitenland.

Boekhoorn: “Drastisch reduceren van schulden”

Door de schuldenlast af te lossen, wil Boekhoorn geld vrijmaken om buiten Nederland uit te breiden. HEMA kampt met een schuld van honderden miljoenen. Dit is onder meer het gevolg van de grotendeels met leningen gefinancierde overname door het Britse Lion Capital in 2008. “De schuldenlast zit groei in de weg”, stelde Marcel Boekhoorn vorige maand al vast. Op de persconferentie waarop de overname werd aangekondigd, gaf hij uiting aan zijn streven om HEMA financieel gezond te maken. “Ik zal op korte termijn een aanvang maken met drastisch reduceren van schulden.” Een van de manieren waarop Boekhoorn dit voor elkaar wil krijgen, lijkt dus de afstoting van eigen winkels te zijn.

Franchise

De verkoop van eigen winkels aan franchisenemers is opvallend, omdat de vorige eigenaar juist een stroeve relatie onderhield met de franchisenemers. Zij waren ontevreden met de verdeling van de inkomsten uit online verkopen. Het voornemen van Boekhoorn zou leiden tot een toenemend belang van de franchisenemers. Ongeveer honderd franchisenemers hebben nu al bijna de helft van alle HEMA-filialen in bezit: 261 van de 545 verkooppunten in Nederland. Boekhoorn maakte sinds zijn overname nieuwe afspraken met deze uitbaters. Daarmee lijkt de verstandhouding tussen franchisenemers en directie aan de betere hand.

DELEN