Highbrook koopt 25 panden van Hanzevast in Groningen

Foto Hardscarf Wikimedia

De Amerikaanse private equity partij Highbrook Investors heeft 25 panden in Groningen overgenomen van beleggings- en beheringsmaatschappij Hanzevast. Hanzevast beheerde deze gebouwen de afgelopen 15 jaar. De verkoopprijs is vooralsnog onbekend. Eerder kocht Highbrook al het kantoorgebouw Blaak 333 in Rotterdam.

Nieuwe strategie Hanzevast

De 25 panden in Groningen zijn veelal monumentaal en onlangs gerestaureerd. Samen hebben ze een oppervlakte van 48.000 m². In de portefeuille bevinden zich onder meer het het Van Elmpthuis uit 1928, het gebouw De Faun, twee oude stadhuizen aan de Emmiussingel en het hotelgebouw Corps de Garde. Hanzevast verkoopt de gebouwen na 15 jaar omdat het een goed verkoopmoment is. Bovendien wil Hanzevast zich in de komende jaren meer gaan richten op kleine beleggers, om deze nieuwe strategie uit te rollen is meer ruimte in de vastgoedportefeuilles nodig.

Westra: “we geven steeds meer Nederlands bezit uit handen”

Volgens Jos Westra, directeur bij Hanzevast, neemt de interesse van buitenlandse investeerders voor vastgoed in Nederland buiten de Randstad toe. Nederlandse investeerders blijven hierbij achter en richten zich voornamelijk nog op de Randstad. Een mogelijke oorzaak is dat het voor Nederlandse partijen moeilijker is om aan geld te komen voor vastgoedinvesteringen dan in het buitenland. Westra waarschuwt dat op deze manier steeds meer Nederlands vastgoed in buitenlandse handen belandt. Voor de Groningse vastgoedportefeuille konden geen Nederlandse partijen gevonden worden. Het streven bij Hanzevast is om vastgoedbeleggingen zoveel mogelijk lokaal aan te bieden, om zo invloed op de eigen leefruimte te behouden. Bovendien vloeien de rendementen dan niet naar het buitenland.