Hines mogelijk koper gewild Draka-terrein in Amsterdam

CC by JacobH Wikipedia
Foto JacobH Wikimedia

Het zogenaamde Draka-terrein is een zeer gewild stuk grond aan de oevers van het IJ schuin tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Draka, enkele jaren geleden overgenomen door Italiaanse concurrent Prysmian, produceerde er kabels. Deze productie is echter inmiddels verplaatst naar Emmen, waardoor Prysmian op zoek is naar kopers voor het voormalig industrieterrein. Vermoed wordt dat de keuze inmiddels is gevallen op de Amerikaanse ontwikkelaar Hines.

Zeer gewilde bouwgrond

Het terrein van acht voetbalvelden groot is door de locatie zeer gewild. In de overspannen Amsterdamse woningmarkt stegen de woningprijzen afgelopen jaar met 23% en werd er gemiddeld €340.000 betaald voor een huis. Daarom ziet de gemeente Amsterdam graag dat er woningen gebouwd gaan worden op de grond, die plaats biedt aan ongeveer 1400 nieuwe woningen. Er was een grote interesse onder binnenlandse ontwikkelaars, echter heeft naar het schijnt het uit Texas afkomstige Hines uiteindelijk de grond weten te bemachtigen. Hines beschikt wereldwijd over meer dan $90 miljard aan vastgoedbeleggingen en deed al eerder zaken met Prysmian.

Eric Driessen:  “Nog te vroeg om iets over koper te zeggen”

Eric Driessen, CCO van Prysmian, wil nog niets loslaten over een mogelijke koper. In de markt zijn echter de meesten het erover eens dat Hines binnenkort wordt gepresenteerd als koper van het terrein. De gemeente Amsterdam heeft ook overwogen om het terrein aan te schaffen, maar zag daar vanaf. Wel moeten de plannen van het terrein passen binnen de visie van de gemeente voor het gebied. De gemeente ziet graag nog meer bedrijventerreinen langs het IJ tot woonwijken omgebouwd worden. Ook is onlangs het plan voor een extra brug over het IJ goedgekeurd.