Honderden filialen Blokker Holding gaan sluiten

Creative Commons by G. Lanting Wikimedia
Foto G. Lanting Wikimedia Commons

Blokker Holding, het bedrijf achter onder andere winkelketens Blokker en Marskramer, heeft laten weten dat het in de komende tijd 200 winkels zal gaan sluiten. Het gaat hierbij om 100 Blokker en 100 Marskramer filialen. Als gevolg van deze bezuiniging zullen 1900 banen verdwijnen. Behalve het sluiten van deze winkels zet Blokker Holding de winkelketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de verkoop. Op termijn wordt Blokker Holding als houdstermaatschappij opgeheven en zal men zich slechts op de Blokker-formule gaan richten.

Structureel verlies

De winkels die de deuren zullen sluiten lijden structureel verlies en staan op onrendabele locaties. In 2015 leed Blokker Holding nog een verlies van 52 miljoen euro, waar de Blokker en Marskramer winkels een groot aandeel in hadden. Op dit moment heeft het Nederlandse familiebedrijf nog elf winkelformules verspreid over acht landen. In de ongeveer 2400 winkels werken 22.000 werknemers. In de komende tijd wil Blokker zich alleen nog gaan richten op de Blokker winkels en de andere ketens worden afgestoten, zo denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de consument. Marskramer wordt een franchiseformule. De 400 winkels die overblijven worden omgebouwd naar de nieuwe formule, waarvan er al 200 gereed zijn. Ook de distributie wordt geheel ondergebracht op één locatie: het distributiecentrum bij Geldermalsen.

Meijer: “we realiseren ons de impact op medewerkers”

Op het hoofdkantoor, de distributiecentra en de winkels van Blokker en Marskramer werken ongeveer 7000 mensen. Door de sluitingen zullen bijna 2000 van deze banen gaan verwijden. Topman Casper Meijer stelt zich te realiseren dat deze ontslagen een grote impact hebben op de medewerkers. Desondanks zijn de ingrijpende maatregelen noodzakelijk, aldus Meijer. Een deel van de medewerkers van het hoofdkantoor zal worden ondergebracht bij de winkelformules. In de afgelopen twee jaar verdwenen al 800 arbeidsplaatsen.