Huur Europese kantoren stijgt met 3,4 procent in 2019

Foto Pixabay

Door een beperkt aanbod van kantoorruimte zullen de huurprijzen van kantoren in Europa met een gemiddelde van 3,4 procent per jaar stijgen. Dat verwacht vastgoedadviseur Savills. Er is een gebrek aan hoogwaardige vastgoedobjecten, terwijl de werkgelegenheid groeit. Huurders vallen terug op flexibele huuropties.

Kleemans: “Huurprijzen blijven stijgen”

Gemiddeld stond 6,1 procent van de Europese kantoorruimte leeg in het derde kwartaal van 2018. Een jaar eerder was dit 6,9 procent. Aan het eind van 2018 was dit gedaald tot 5,9 procent. In Amsterdam was het leegstandsniveau met 5,1 procent zelfs nog lager dan het Europese gemiddelde. Op gewilde locaties lopen de huurprijzen per vierkante meter kantoorruimte op tot 400, soms meer dan 500 euro. Dit is het resultaat van de geringe leegstand, aanhoudende vraag en beperkte nieuwbouw. “Als gevolg van de alsmaar dalende leegstand verwachten wij dat de huurprijzen aankomend jaar blijven stijgen”, voorspelt Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills Nederland. Eerder meldde Savills al dat het beleggingsvolume in vastgoed in 2019 zou stabiliseren. Naar schatting bedraagt het beleggingsvolume dit jaar 17 tot 18 miljard euro.

Flexibele huur

Steeds vaker betrekken huurders flexibele kantoorconcepten. Het beperkte aanbod van hoogwaardige kantoorruimte en het belang van de werkomgeving voor het werven en behouden van personeel spelen hierin een belangrijke rol. “De verwachtingen van huurders omtrent service, voorzieningen en flexibiliteit zullen druk uitoefenen op conventionele verhuurders”, aldus Jeremy Bates, EMEA Head of Occupational Markets. Hoogwaardige kantoorpanden blijven dan ook in 2019 de inzet van een concurrentiestrijd. Bates: “Om te kunnen concurreren met aanbieders van flexibele kantoorconcepten, zullen zij een manier moeten vinden om hetzelfde service level te bieden.”

DELEN