Huurprijsstijging vrije sector vlakt opnieuw af

Foto Freepik

De prijsstijging in de vrije sector zet in de eerste helft van 2019 door, maar is minder groot dan een jaar eerder, berekenden VGM NL en NVM. Deze ontwikkeling is in lijn met de ook al in 2018 afvlakkende groeicijfers. De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter steeg sterker dan de absolute huurprijs. Bovendien zijn de regionale verschillen groot.

Jaarsma: “Aanbod te eenzijdig en te duur”

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter steeg in de eerste helft van 2019 tot 11,58 euro, tegenover 10,98 euro een jaar eerder. Dat is een toename van 5,4 procent. De gemiddelde huurprijs per vierkante groeit daarmee harder door dan de absolute gemiddelde huurprijs. Deze nam immers in de eerste helft van het jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2018 met 4,4 procent toe tot 1.077 euro. Dat is te verklaren doordat het gemiddelde oppervlak van de huurwoningen de afgelopen jaren aanzienlijk is gekrompen: van 108 vierkante meter in 2014, tot 98 vierkante meter in 2019. Ook deze ontwikkeling lijkt echter de laatste jaren af te vlakken. “Die [kleinere, red.] woningen gaan nu nog als warme broodjes over de toonbank, maar de vraag is voor hoelang”, werpt vertrekkend NVM-voorzitter Ger Jaarsma op. “Het aanbod is te eenzijdig en volgens mij ook (te) duur voor wat je ervoor krijgt.”

Regionale verschillen

Opvallend zijn verder de regionale verschillen. Zo lieten de grote steden de afgelopen periode een bovengemiddelde groei zien. Ook blijven de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht koplopers. De absolute huurprijs in deze provincies overstijgt die in andere delen van het land en komt uit op 1.401 euro (Noord-Holland), 1.116 euro (Zuid-Holland) en 1.079 euro (Utrecht). Per vierkante meter betalen huurders bovendien respectievelijk ruim 16 euro, 12,13 euro en 11,68 euro. Ter vergelijking: in Friesland, waar de absolute huurprijs en prijs per vierkante meter het laagst zijn, betaalt men 865 euro en 8,58 euro.

DELEN