Huurprijzen vrije sector blijven stijgen, groot gebrek in middensegment

Foto Pixabay

Uit nieuwe cijfers van Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) blijkt opnieuw een stijging van de huurprijzen in de vrije sector. In de tweede helft van 2017 lag de gemiddelde vierkante meterprijs met €10,76 2,9% hoger dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. Over heel 2017 gezien steeg de vierkante meterprijs met 3%. Dit terwijl er ook veel nieuwe huurwoningen werden bijgebouwd, naar schatting 15.000. De gemiddelde huurprijs in de vrije sector ligt nu op €1.020 per maand. Ruim 75% van de transacties vond plaats in de grote steden. VGM NL en NVM zijn samen goed voor ongeveer 31.000 transacties van huurwoningen per jaar, 50% van de totale markt. Sinds 2014 verzamelen en publiceren zij gezamenlijk hun transactiedata.

Jaarsma: “groot gebrek aan huurwoningen in middensegment”

Voorzitters Eric Verwey (VGM NL) en Ger Jaarsma (NVM) pleiten voor een grotere vrije sector huurmarkt, omdat het huidige aanbod niet is opgewassen tegen de grote vraag. Met name in het middensegment (huurprijs van €710-€1000) zijn ernstige tekorten. In Amsterdam valt slechts 7% van de in 2017 verhuurde woningen in dat segment. Door de krappe woningmarkt verschuiven de prijzen snel naar hogere prijsklassen. Verwey en Jaarsma vinden verder dat er meer diversiteit in het aanbod moet komen. Op dit moment worden er vooral appartementen aangeboden, maar er moeten ook meer woningen komen voor andere doelgroepen.

Expats en beleggers

Jaarsma constateert dat steeds meer expats voor een kortere periode huren, waarna zij kiezen voor een koopwoning. De hoge huurlasten en de lage hypotheekrente maken dit voor veel expats een aantrekkelijkere optie. Ook ziet hij dat nationale en internationale beleggers steeds meer investeren in nieuwbouwwoningen, om deze vervolgens te verhuren. Het aantal beleggingen in bestaande bouw neemt juist af, waarschijnlijk omdat er hiervoor steeds minder mogelijkheden zijn. Niet alle beleggingen leiden overigens direct tot nieuw toegevoegde woningen.

DELEN