Hygiëne vakantieparken in Nederland onder de maat

Foto VeeDunn Flickr

Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de helft van de vakantiewoningen op Nederlandse vakantieparken niet goed worden schoongemaakt. Voor het onderzoek werden dertig vakantieparken van grote ketens als Landal, Center Parcs en Roompot bezocht. Vijf jaar geleden voerde de Consumentenbond hetzelfde onderzoek uit, maar in de tussentijd blijkt er geen verbetering te hebben plaatsgevonden.

Poepbacteriën

De bezochte vakantiewoningen werden door de Consumentenbond onderzocht met een UV-lamp die sporen van bloed, urine en andere lichaamsvloeistoffen zichtbaar maakt. Ook werden er monsters genomen in de badkamer, keuken en op de deurklinken. In 23 huisjes bleken er teveel bacteriën aanwezig te zijn. In de helft van de bungalows werd bovendien de poepbacterie E.coli aangetroffen, die van nature voorkomt in de darmen van mensen en dieren. Wie met de bacterie in aanraking komt kan misselijk worden en diarree krijgen. De Consumentenbond constateerde verder in verschillende woningen vuil als kruimels en stof maar ook kalk, schimmel en zelfs beestjes. De minst schone plek in de vakantiehuisjes is het aanrecht, zo blijkt uit het onderzoek.

Donat: “Consumenten besteden vaak vakantietijd aan zelf schoonmaken huisje”

Enkele parken die uit het onderzoek springen qua vervuiling zijn Landal Miggelenberg, Center Parcs de Huttenheugte, Hogenboom Bungalowpark & Villapark Familyland, Vakantiepark de Groene Heuvels en Roompot Aquadelta. Met name deze laatste twee parken kwamen zeer slecht uit de test. Volgens woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond maken huurder vaak zelf nog hun huisjes schoon bij aankomst, omdat het vies oogt. Dit is niet de bedoeling, aangezien zij vaak al voor de schoonmaak betaald hebben. Landal en Center Parcs beloven maatregelen naar aanleiding van het onderzoek. Roompot kan zich echter niet vinden in de uitkomst en probeerde publicatie via de rechter tegen te houden. Dit verzoek werd niet gehonoreerd.