Illegale vakantieverhuur in Amsterdam harder aangepakt

CC by Jvhertum _ Wikipedia
Foto Jvhertum Wikimedia

De gemeente Amsterdam heeft de boete voor het illegaal verhuren van een woonruimte aan toeristen met 7000 euro verhoogd. Zo is de nieuwe boete 20.500 euro in plaats van 13.500 euro. Daarnaast wil de gemeente intensiever gaan samenwerken met woningcorporaties, VVE’s en diensten als Airbnb om illegale verhuur tegen te gaan.

Aanpak illegale verhuur prioriteit van gemeente

Steeds meer kapitaalkrachtige verhuurders kopen panden in de stad, verbouwen deze en gebruiken ze daarna uitsluitend om te verhuren aan toeristen. Omdat al deze woningen aan de woningvoorraad worden onttrokken, is het een prioriteit van de gemeente om deze ontwikkeling tegen te gaan. Bovendien ondervinden omwonenden soms overlast.

De verhuur van vakantiewoningen in de stad levert dusdanig veel op dat de vorige boete van 13.500 euro soms geen enkel probleem was voor de verhuurders. Met de nieuwe verhoogde boete hoopt de gemeente dat de verhuurders van illegale vakantiewoningen nu wel geraakt worden. Bovendien geldt de nieuwe boete als dwangsom, wat inhoudt dat wanneer deze niet op tijd wordt betaald, het pand wordt gesloten. Voorheen mocht dit alleen bij mogelijk brandgevaar.

Strengere controle en samenwerking

Handhavers zoeken steeds meer op internet naar aanbieders van illegale vakantiewoningen in de stad, om ze op heterdaad te betrappen. Hiervoor wil de gemeente nog nauwer gaan samenwerken met bijvoorbeeld de dienst Airbnb, waarop veel van deze woningen worden aangeboden. Op den duur wil wethouder Laurens Ivens dat er ook een meldplicht komt voor mensen die hun huis onderverhuren.

Verder wil de gemeente meer informatie verstrekken aan VVE’s over hoe ze bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex kunnen verbieden om de appartementen onder te verhuren aan toeristen. Ook met de woningcorporaties zal intensiever worden samengewerkt op dat gebied. Verschillende partijen in de gemeente pleiten voor een verlaging van het aantal toegestane dagen voor vakantieverhuur van 60 naar 30. Dit is tot op heden nog niet juridisch haalbaar gebleken.

DELEN