Investering van €260 miljoen in Rotterdam Zuid om leefbaarheid te verbeteren

Foto FaceMePLS Wikimedia

De gemeente Rotterdam heeft de intentie uitgesproken om de €130 miljoen die het kabinet heeft uitgetrokken voor Rotterdam Zuid te verdubbelen. Daarbij wordt ook gerekend op de steun van verschillende partners. Met het geld worden verbeteringen aangebracht op het gebied van wonen, onderwijs, werken, veiligheid en cultuur.

Schouten: “In Rotterdam Zuid liggen verschillende uitdagingen”

De afgelopen jaren is er al veel geïnvesteerd in het zuidelijke deel van Rotterdam. In 2011 werd het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) opgezet door de gemeente Rotterdam, (semi-)private partijen en de Rijksoverheid, dat zich tot 2030 richt op de verbetering van het gebied. Sinds 2016 wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het metamorfose-project ‘Hart van Zuid’, waarbij het gebied rond winkelcentrum Zuidplein en Ahoy wordt aangepakt. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, eveneens coördinerend minister voor afspraken met de regio’s, zijn er veel aandachtspunten voor de leefbaarheid in Rotterdam Zuid. Het kabinet draagt daarom graag bij aan de ambitie van de gemeente om het welzijn en de welvaart van de Rotterdammers daar verder te verbeteren.

Project uit regeerakkoord

In het regeerakkoord werd afgesproken om de leefbaarheid van bepaalde regio’s in Nederland van een impuls te voorzien. In een brief aan de Tweede Kamer maakten minsters Schouten en Ollongren bekend dat Rotterdam Zuid hier ook onder valt. Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is er nog een lange weg te gaan in het aandachtsgebied in Rotterdam. Ze hoopt dat de stevige investeringen vanuit de gemeente en het Rijk ook andere partijen overhaalt om in Zuid te investeren, zodat de bewoners nog sneller een vooruitgang zullen merken.