Italië opnieuw naar Europees Hof van Justitie vanwege verhuizing EMA

Foto Pixabay

Wéér spant de Italiaanse regering een zaak aan bij het Europees Hof van Justitie. Eind 2017 werd Amsterdam als nieuwe locatie voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekozen. Nadat Milaan het gewilde hoofdkantoor misliep, begonnen de stad en de nationale regering al twee rechtszaken vanwege de kwestie. Daar komt nu een derde procedure bij.

Bruins: “Wij hebben en houden het EMA”

Vanwege de aanstaande zijnde brexit moet het EMA noodgedwongen het hoofdkantoor verplaatsen vanuit Londen. Al in 2017 wist Amsterdam het EMA, dat direct en indirect goed is voor onder meer duizenden banen, naar de stad te halen. De Italianen zagen het agentschap na loting aan Milaan voorbijgaan. De Italiaanse regering verzet zich ditmaal tegen de juridische vastlegging van Amsterdam als standplaats van het EMA. Die recente ontwikkeling is wederom tegen de zin van Italië. De nieuwe procedure brengt het aantal lopende zaken vanwege de kwestie op drie. Zowel het EMA als de Nederlandse regering zijn echter vastberaden. “Wij hebben en houden het EMA”, laat minister van Medische Zorg Bruno Bruins aan de Telegraaf weten. De Amsterdamse wethouder Udo Kock maakt zich geen zorgen over de nieuwe procedure van de Italianen. “Mij lijkt het niet de meest zinvolle tijdbesteding voor ze, maar ze moeten het zelf weten”, aldus Kock.

Geen opschorting verhuizing

Ondanks de lopende zaken besloten de rechters vorig jaar al dat de verhuizing van het EMA vanuit Londen naar Amsterdam ondertussen kan doorgaan. Opschorting achtten zij niet nodig. De eerste 150 medewerkers van het agentschap, dat controleert op de kwaliteit en veiligheid van medicijnen binnen de EU, wonen inmiddels in Nederland. Zij werken tijdelijk vanuit een pand in Sloterdijk, maar zullen samen met hun 750 collega’s een nieuw gebouw op de Zuidas betrekken zodra dit is voltooid.