Johan Cruijff Arena krijgt grote batterij voor eigen duurzame energie

Foto Gzen92 Wikimedia

Vanaf juni zal de Johan Cruijff Arena in Amsterdam over een eigen duurzame stroomvoorziening beschikken als back-up tijdens stroomtekorten. Hiervoor plaatst BAM 280 gebruikte accu’s van elektrische auto’s van Nissan, die opgeladen worden door de zonnepanelen op het dak. Het opslagsysteem, met een capaciteit van 4 megawatt, is de grootste van zijn soort in Europa.

Amsterdam Energy Arena

Behalve het vervangen van de dieselgeneratoren als back-up tijdens het wegvallen van stroom uit het net, moet de batterij ook een belangrijke rol gaan spelen bij het balanceren van vraag en aanbod op het hoogspanningsnetwerk. Om die reden heeft het stadion, als eerste ter wereld, een eigen energiebedrijf opgericht: ‘Amsterdam Energy Arena.’ De uit oude Nissan-LEAF accu’s bestaande batterij wordt geplaatst in de P1-garage en kan enkele duizenden huishoudens van stroom voorzien. Op momenten dat er tekorten zijn op het stroomnetwerk, bijvoorbeeld door een gebrek aan zon en wind, kan de batterij van de arena stroom leveren. Ook tijdens pieken, bijvoorbeeld bij grote evenementen in of rond de Arena, kan de opgeslagen stroom deze vraag helpen afvlakken.

Hummelink: “Van energieconsument naar -leverancier”

Het energiesysteem wordt geleverd door Eaton Industries, een wereldwijd opererend powermanagementbedrijf. Matty Hummelink, general manager bij Eaton voor de Benelux, vindt het mooi dat Eaton bij deze primeur mag helpen. “De Arena verandert van een grote energieconsument in een speler op de energiemarkt en levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en dus ook aan verduurzaming,” aldus Hummelink. Het systeem is zeer interessant voor netbeheerders, omdat zij door de overstap naar weersafhankelijke energiebronnen steeds meer moeite hebben om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. De Arena wil op termijn ook andere stadions voor Euro 2020 helpen de techniek in te voeren.