Kabinet moet geluidsaspect meewegen in besluit JSF

Het kabinet moet in haar vergelijking van kandidaten voor de vervanging van de F-16 ook het geluidsaspect meewegen. De Tweede Kamer heeft daartoe een motie van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold aangenomen. Staatssecretaris De Vries (Defensie, CDA) stelde eerder dat lawaai bij de keuze voor een nieuw toestel geen rol speelt, omdat het volgens hem om de effectiviteit en prijs gaat.

Geluid belangrijke milieunorm
Een meerderheid in de Kamer is het met Pechtold eens dat geluid wel een factor moet zijn in de uiteindelijke kwalitatieve afweging: “Het belang van geluid als milieunorm is voor een dichtbevolkt land als Nederland wel degelijk aanwezig. Ik ben blij dat een meerderheid in de Kamer dat met ons eens is. Temeer daar in andere landen dit aspect ook wordt meegewogen.”

JSF maakt veel meer geluid
Uit onderzoek is gebleken dat de Joint Strike Fighter (JSF), het toestel dat de voorkeur van het kabinet heeft, veel meer geluid maakt dan de huidige jachttoestellen. Eerder al zegde de staatssecretaris de Kamer toe informatie hierover op te vragen bij Saab, die met de Gripen de enige concurrent levert voor de Amerikaanse JSF.

DELEN