Komst EMA vergroot druk op Amsterdamse woningmarkt

Creative Commons by Massimo Catarinella
Foto Massimo Catarinella

Gisteren werd door middel van een loting bepaald dat het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) zich in Amsterdam zal vestigingen. EMA bevindt zich nu nog in Londen, maar is wegens de Brexit genoodzaakt om een nieuw onderkomen te zoeken. Verschillende Europese steden namen het tegen elkaar op om EMA over te halen, waarbij meerdere stemrondes een uitslag moesten opleveren. Omdat Amsterdam en Milaan in de laatste ronde een gelijk aantal stemmen hadden, moest een loting uitkomst bieden.

Bos: “Amsterdam scoort geweldig”

De lobby om EMA naar Amsterdam te halen werd geleid door oud-minister Wouter Bos. In het bid van de Nederlandse overheid werd onder meer aangeboden om voor 250 miljoen een nieuw pand aan de Zuidas te realiseren, daarnaast wordt er nog eens 10 miljoen uitgetrokken voor de organisatie. Behalve het aanzien dat de vestiging oplevert, zou het ook goed zijn voor de economie. De gemeente Amsterdam verwacht dat het honderden mensen direct of indirect een baan zal opleveren.

Honderden expats en duizenden hotelovernachtingen

EMA waakt met een budget van 300 miljoen euro over de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen in de Europese Unie. Er werken ongeveer 900 mensen. Er wordt gevreesd dat de komst van de vele expats de druk op de nu al oververhitte Amsterdamse woningmarkt zal vergroten. Bovendien wordt EMA door het hele jaar heen druk bezocht, dit zou ongeveer 30.000 extra hotelovernachtingen opleveren voor de stad. Onder inwoners van de stad bestaat juist een groeiende weerstand tegen het oplopende aantal toeristen. Eerder dit jaar werd daarom afgekondigd dat er geen nieuwe op toeristen gerichte winkels geopend mogen worden.

DELEN