Langverwachte naamswijziging Johan Cruijff Arena is beklonken

Foto Janericloebe Wikimedia

De naam van multifunctioneel voetbalstadion Amsterdam Arena  wordt officieel veranderd naar Johan Cruijff Arena. De naamswijziging gaat in tegelijk met de aanvang van het voetbalseizoen 2018/2019, eind komende zomer. Het is twee jaar geleden dat de beroemdste Nederlandse voetballer aller tijden kwam te overlijden. Met de vernoeming van het Amsterdamse stadion krijgt hij een langverwacht eerbetoon.

Markerink: “Elementen op bestuurlijk niveau vergden veel tijd”

Al vrij snel na het overlijden van Cruijff gingen er stemmen op om het voetbalstadion van de club waar hij groot werd, Ajax, naar hem te vernoemen. Ook wijlen burgemeester Eberhard van der Laan maakte zich hard voor de naamswijziging. Desondanks liet dit nog lang op zich wachten, tot het punt dat er twijfels ontstonden of het nog rond zou komen. Henk Markerink, directeur van de Amsterdam Arena, is blij dat de kogel nu toch door de kerk is: “Het werd een beetje gênant.” Volgens Markerink lag het uitstel niet zozeer aan de verandering van de naam, maar aan de nieuwe bestuurlijke invulling. Door deze twee zaken los van elkaar te trekken kan de naamswijziging nu toch versneld worden doorgevoerd.

Aantal maanden nodig voor alle wijzigingen

Het nieuwe logo van de Johan Cruijff Arena wordt op 25 april, de geboortedag van Cruijff, onthuld. De maanden daarna, tot de eerste thuiswedstrijd van Ajax in het nieuwe seizoen, staan in het teken van het veranderen van de naambordjes en bewegwijzering tot de kleding van de stewards en het briefpapier. De familie Cruijff heeft verheugd gereageerd op het nieuws, evenals algemeen directeur Edwin van der Sar van voetbalclub Ajax.