Man achter recordaankoop hotel Amsterdam opgepakt in China

by C. Messier Wikimedia
Foto C. Messier Wikimedia

Begin deze maand werd de grootste Amsterdamse hoteldeal ooit gesloten bij de verkoop van het Doubletree by Hilton hotel aan Chinese verzekeraar Anbang. Met de verkoop van het hotel is een bedrag van €350 miljoen gemoeid. De oprichter van Anbang, Wu Xiaohui, is nu echter opgepakt wegens het vermoeden van onder meer financiële misdragingen bij vastgoeddeals.

Vermoeden van corruptie

Wu Xiaohui richtte in 2004 verzekeraar Anbang op. Het bedrijf maakte een onvoorstelbare groei door en richt zich de laatste jaren vooral op vastgoedtransacties. Anbang werd in het verleden nog een betrouwbare partij genoemd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, toen de verzekeringstak van SNS Reaal voor één euro aan de Chinese verzekeraar werd verkocht. Inmiddels zijn de Chinese autoriteiten bezig met anti-corruptie acties in de hele Chinese verzekeringswereld. Wu Xiaohui zit in de cel op verdenking van corruptie, verkoop van onzuivere beleggingen en financieel onrechtmatig handelen bij vastgoeddeals. De Chinese overheid heeft aan alle Chinese banken gevraagd om geen zaken meer te doen met Anbang.

Steinebach: “De overname is onherroepelijk”

Een van de laatste deals gesloten door Anbang is de aankoop van het Doubletree by Hilton hotel naast het Centraal Station in Amsterdam. Dit hotel is met 557 kamers een van de grootste hotels in de binnenstad en werd daarom voor een recordbedrag van €350 miljoen overgenomen van het Amerikaanse Blackstone. CBRE trad bij de deal op als adviseur. Jan Steinebach, hoofd hotels bij CBRE, stelt dat de overname een maand voor de ophef werd beklonken en dat deze nu onherroepelijk is. Of de financiering van deze overname in orde is zal de komende tijd moeten blijken. Behalve eigenaar van het Doubletree hotel is Anbang ook het moederbedrijf van het Nederlandse Vivat (Reaal, Zwitserleven, Route Mobiel).